Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Doomsday' stroj

Napokon nešto veliko: LHC postavio energetski rekord!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki hadronski sudarač napokon je napravio nešto veliko - postao je prvi stroj koji je generirao 3,5 teralektronvolta energije.

To je ujedno i energetski rekord bilo kojeg ubrzivača čestica u svijetu, a idući korak znanstvenika u CERNU-u jest sudariti dvije protonske zrake, pri kombiniranoj energiji od 7 teraelektronvolta.

Pročitajte i ovo Ilustracija OBOREN REKORD Nije dizel, nije benzin, a nije ni plin: Europa se ove godine okrenula jeftinom, ali prljavom energentu Energetska nestašica: Ilustracija - 1 SNIJEGA ĆE BITI OBILNO Stiže ledeni val: Prijeti li nam smrzavanje i koliko su nam popunjena skladišta plina?

LHC je projekt kojeg je izgradila Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) i nalazi se ispod francusko-švicarske granice, blizu njihovog sjedišta u Ženevi, na dubinama koje variraju od 60 metara ispod zemlje, pa sve do više od 250 metara ispod zemlje. Cilj eksperimenta jest rekonstruirati uvjete koji su postojali samo djelić sekunde nakon Velikog praska, odnosno rođenja svemira te na taj način pronaći ključne dokaze o tome kako je nastao život.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene