Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CERN-ov projekt

2012. nam treba otkriti tajnu Velikog praska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcelerator bi ponovno trebao biti u funkciji do 2011. godine.

Mnogobrojni znanstvenici sudjeluju u projektu Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN). Pokušavaju doći do 'božje čestice' u hodnicima ispod švicarske Ženeve. Nakon njegovog kvara, znanstvenici su popravili akcelerator (LHC), a trenutno održavaju energiju potrebnu za razotkrivanje tajne, rekao je srpski znanstvenik Dragan Popović, uključen u projekt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne žele se predati LHC je u 'pit stopu', lov na 'božju česticu' kreće u veljači Slika nije dostupna Fizika na pragu nove epohe 'Božja čestica dostignuće je ravno slijetanju na Mjesec'

100 metara ispod zemlje na periferiji Ženeve znanstvenici žele izazvati direktan sudar. 'Testovima ćemo podići energiju čestica na razinu na kojoj je bila u vrijeme nastajanja svemira i tako ćemo saznati kako je iz tog stanja nastalo današnje', rekao je Popović za Blic. Akcelerator bi trebao biti u funkciji do 2011. godine.

>> Odgođen novi Veliki prasak: Izgubili se snopovi čestica

Na projektu surađuje 37 zemalja i 130 instituta. U tunelu dugom 27 kilometara i visokom kao pet katnica čestice ubrzavaju superprovodni magneti. Ako znanstvenici otkriju Higgsov bozon odnosno 'božju česticu' doći će i do odgovora da li se svemir širi, postoji li tamna materija i zašto nema antimaterije, piše Blic.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene