Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj 16-dnevne misije

Endeavour se uspješno prizemljio na Floridi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki raketoplan Endeavour u petak se uspješno prizemljio na Floridi, završivši 16-dnevnu svemirsku misiju tijekom koje je prešao 10,5 milijuna kilometara.

Endeavour je u Zemljinu orbitu ušao u 9,41 sat po istočnoameričkom vremenu (EDT), a sletio je u 10,48 sati na pistu Svemirskog centra 'Kennedy" u Cape Canaveralu, priopćila je američka svemirska agencija NASA. Sedmočlana posada misije STS-127 poletjela je 15. srpnja prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), nakon otkazivanja pet prijašnjih pokušaja polijetanja zbog lošeg vremena ili tehničkih zapreka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASA-ino veliko finale Endeavour i Discovery 'oči u oči' prije konačnog 'okršaja' Slika nije dostupna Omiljena svemirsa fotoagencija Rapsodija Endeavoura i ISS-a u svemiru

Kad je Endeavour pristao uz dok ISS-a, njegovu posadu dočekalo je šest stanara orbitalne postaje, čime je postignut rekord od 13 astronauta koji su istodobno bili u orbiti oko Zemlje. Iz Endeavourove posade na ISS-u je ostao američki astronaut Timothy Kopra, a na Zemlju se vratio japanski astronaut Koichi Wakata, koji je u svemiru proveo 138 dana i bio članom triju ISS-ovih ekspedicijskih posada.

Isporučio nekoliko ključnih komponenata

Raketoplan je na ISS dopremio nekoliko ključnih komponenata japanskoga svemirskog laboratorija Kibo, a njegovi su astronauti u trima svemirskim šetnjama postavili vanjsku platformu na ISS. Japanski pokusni modul Kibo prvi je japanski objekt za boravak ljudi u svemiru, koji je izrađivan dulje od 20 godina.

STS-127 bila je 127 svemirska misija u programu 'space shuttle', ukupno 23. let Endeavoura i 29. posjet raketoplana ISS-u. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene