Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA-in satelit zabilježio je divovski plamen koji je suknuo iz atmosfere jedne obližnje zvijezde. Eksplozije slične prirode događaju se i na našem Suncu, no ova koja se desila na zvijezdi Pegaz II jednaka je nezamislivoj eksploziji 50 milijuna trilijuna atomskih bombi prosječne jačine!Kada bi naše Sunce proizvelo takvu divovsku "bakljadu", vručina i radijacija bi praktički u trenu spržili Zemlju i izbrisali sav život s njenog lica.

Vezani članci Teretni brod, ilustracija Drama u Arapskom moru: Izraelski teretni brod pogodila iranska raketa Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Revolucionarno: Otkriveno kako svemir utječe na klimatske promjene i kako zapravo nastaju oblaci

Ipak, za sada geolozi nisu pronašli niti jedan trag koji bi upućivao na to da je Sunce ikada u povijesti proizvelo takvo pustošenje, a njegovo magnetsko polje je tako je "podešeno" da na naš planet putem umjerenih eksplozija isporučuje normalne količine opasnih čestica.
  
No, za svaki slučaj, znanstvenici su se jako zainteresirali za divovske bakljade poput ove koju je zabilježio satelit Swift.
 
- Plamen je bio toliko jak da smo u prvi mah pomislili da se radi o eksploziji zvijezde, izjavila je rachel Osten sa Sveučilišta u Marylandu.

- Znamo mnogo o eksplozijama na sunčevoj površini, ali to su jedini podaci o takvim pojavama koje imamo. Eksplozija na Pegazu II je naša do sada jedina prigoda da istražimo slične pojave na drugim zvijezdama, dodala je.