Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Divni novi svijet: Za 30 godina mogli bi 'proizvoditi' djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maternice, jajašca i spermiji mogli bi se proizvesti u laboratorijima za samo nekoliko desetljeća, objavili su stručnjaci za reporodukciju u Natureu.

Trideset godina nakon rođenja prve bebe iz epruvete, znanstvenici predviđaju sljedeća tri desetljeća stvaranja djece. 

Pročitajte i ovo Rodilište - 2 Što se događa? Niti jedno dijete nije se prošle godine rodilo u sinjskom rodilištu: Gradonačelnik tvrdi kako se ono sustavno uništava s namjerom Slika nije dostupna Napredak u liječenju neplodnosti Donirana maternica samo je početak: U budućnosti nas čekaju 'bebe iz vrećice' i još puno toga

Genetske bolesti poput Huntingtonove, moći će se 'isključiti', korištenjem umjetnih kromosoma, a djeca će se moći začeti i razviti u umjetnim maternicama, tvrde stručnjaci.

'Oni koji rade na tehnologiji stvaranja umjetne maternice više o tome ne govore otvoreno', rekao je Scott Gelfand iz etičkog centra na sveučilištu Oklahoma, komentirajući nedavno objavljenj članak u Natureu.

Profesor Grab Kovacs kaže kako je umjetna maternica još daleka budućnost, ali se slaže s predviđanjima Naturea koja govore o laboratorijski proizvedenim jajašcima i spermi.

'Siguran sam da će se to dogoditi jednoga dana. Hoćemo li to zakonski smjeti raditi je druga priča', rekao je Kovacs.

Davor Solter iz Instituta za medicinsku biologiju u Singapuru kaže kako je vrlo vjerojatno da će se umjetno uzgajanje jajašaca i spreme dogoditi u sljedećih trideset godina.

'Znači da će svaka osoba moći imati djecu. Novorođenčad će moći imati djecu, a isto tako i 100-godišnjaci', rekao je Solter.
 
U skladu s tim, genetske boelsti moći će se odstraniti i prije rođenja. 

'Moći ćemo vidjeti napredak s obzirom na umjetne kromosome i DNA sekvence koje će moći biti umetnute u embrijo kako bi ispravili pojedine bolesti', napisao je u Natureu. 

Kaže kako će te 'sekvence' moći biti 'uključene' kasnije u životu ako genetički problemi postanu vidljivi. 

Cijeli članak možete pročitati na Nautreu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene