Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maternice, jajašca i spermiji mogli bi se proizvesti u laboratorijima za samo nekoliko desetljeća, objavili su stručnjaci za reporodukciju u Natureu.


Trideset godina nakon rođenja prve bebe iz epruvete, znanstvenici predviđaju sljedeća tri desetljeća stvaranja djece. 

Vezani članci Slika nije dostupna Mali pametnjakovići oduševili roditelje, njihova snalažljivost dobro će vas nasmijati Beba (Foto: Screenshot/YouTube) Roditelji pokazali 5 domišljatih načina kako zaustaviti bebin plač istog trena

Genetske bolesti poput Huntingtonove, moći će se 'isključiti', korištenjem umjetnih kromosoma, a djeca će se moći začeti i razviti u umjetnim maternicama, tvrde stručnjaci.

'Oni koji rade na tehnologiji stvaranja umjetne maternice više o tome ne govore otvoreno', rekao je Scott Gelfand iz etičkog centra na sveučilištu Oklahoma, komentirajući nedavno objavljenj članak u Natureu.

Profesor Grab Kovacs kaže kako je umjetna maternica još daleka budućnost, ali se slaže s predviđanjima Naturea koja govore o laboratorijski proizvedenim jajašcima i spermi.

'Siguran sam da će se to dogoditi jednoga dana. Hoćemo li to zakonski smjeti raditi je druga priča', rekao je Kovacs.

Davor Solter iz Instituta za medicinsku biologiju u Singapuru kaže kako je vrlo vjerojatno da će se umjetno uzgajanje jajašaca i spreme dogoditi u sljedećih trideset godina.

'Znači da će svaka osoba moći imati djecu. Novorođenčad će moći imati djecu, a isto tako i 100-godišnjaci', rekao je Solter.
 
U skladu s tim, genetske boelsti moći će se odstraniti i prije rođenja. 

'Moći ćemo vidjeti napredak s obzirom na umjetne kromosome i DNA sekvence koje će moći biti umetnute u embrijo kako bi ispravili pojedine bolesti', napisao je u Natureu. 

Kaže kako će te 'sekvence' moći biti 'uključene' kasnije u životu ako genetički problemi postanu vidljivi. 

Cijeli članak možete pročitati na Nautreu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju