Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Da, i vi ste krivac za klimatske promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preživjeli ste još jedan topli proljetni dan u siječnju, boli vas glava, osjećate težinu i tromost u svakom dijelu tijela.

Takvi jadni sjeli ste pred svoju novu TV plazmu kako biste pogledali prilog u Dnevniku o tome kako na Arktiku usred zime žubore potočići i otapaju se ledenjaci. Možda mislite da vi osobno nemate ništa s time, ali ljuto se varate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovorni za 60 posto emisija Čelnici APEC-a odustaju od radikalnog smanjenja stakleničkih plinova Slika nije dostupna Niže emisije stakleničkih plinova Zbog krize pad emisije CO2 najviši u posljednjih 40 godina

Tijekom proizvodnje plazme u koju gledate u atmosferu je emitirano 420 kilograma ugljikova dioksida, a taj tip televizora pravi je gutač energije &8211; ovisno o veličini ekrana, troši četiri do sedam puta više struje od običnog televizora. Ako ga još ostavite na funkciji &8220;stand by&8221;, on će potrošiti jednaku količinu energije kao kada radi, a vi ćete se moći upisati u klub onih koji su dali popriličan doprinos globalnom zagrijavanju, piše Večernji list. 

Jeste li se ikada zapitali koliko CO2 vaše kućanstvo emitira u atmosferu, odnosno u kojoj mjeri osobno sudjelujete u globalnoj emisiji stakleničkih plinova koja iznosi otprilike 45 milijardi tona godišnje.

Uoči božićnih blagdana britanski dnevni list Guardian, koji je otvorio vrlo jaku kampanju za smanjivanje emisije CO2 , svojim je čitateljima preporučio da ne kupuju plazme zato što su vrlo štetne za okoliš, nego da kupe LCD televizore umjerene veličine. Uz to, izračunao je da u Britaniji samo televizori koji su ostavljeni na funkciji &8220;stand by&8221; godišnje potroše struju u vrijednosti 88 milijuna funti (gotovo milijardu kuna) i u atmosferu emitiraju gotovo pola milijuna tona CO2 . 

Punjači mobitela koji su stalno uključeni u struju potroše 60 milijuna funti i emitiraju 250 tisuća tona CO2 . 

Uzmemo li da nas Hrvata ima otprilike 14 puta manje nego Britanaca, naši televizori ostavljeni na funkciji &8220;stand by&8221; potroše godišnje otprilike 70 milijuna kuna i emitiraju 36 tisuća tona CO2 , a besposleni punjači za mobitele potroše 47 milijuna kuna i nebo onečiste sa 18 tisuća tona CO2 godišnje. 

U nastojanju da spasimo Zemlju od zagrijavanja najprije bismo se mogli sjetiti svojih roditelja koji su nas neprekidno &8220;gnjavili&8221; upozorenjima da gasimo svjetla. Na rasvjetu doma troši se 10-15 posto ukupnog utroška struje. Ako je u vašem domu tijekom jednog mjeseca po deset sati na dan upaljeno 15 žarulja po 60 W, zagadit ćete atmosferu sa 130 kilograma CO2 ! Izračunali su da svako kućanstvo može uštedjeti i do 1000 kuna godišnje ako tri obične žarulje zamijeni trima štednim žaruljama. 

Grijanje je najzanimljivija priča jer se upravo na tom području može najviše napraviti. Ako se grijete centralnim grijanjem na lož-ulje i u ogrjevnoj sezoni potrošite otprilike 1500 litara, u atmosferu ste pustili 4 tone CO2.

A ako vaši računi za plin zimi iznose oko 800 kuna, a ljeti (voda+kuhanje) 100 kuna, vaše kućanstvo onečišćuje zrak sa 7,5 tona CO2 tijekom godine. Ako pak stavite dobru izolaciju na vanjske zidove, možete emisiju (i potrošnju) smanjiti za jednu tonu, a ako dobro izolirate prozore ili stavite one s dvostrukim staklima i preko njih navučete zavjese, račun će biti niži više od 10 posto, a u atmosferi će biti 700 kg manje. 

Sličnu uštedu postići ćete ako temperaturu u stanu snizite samo za 1 Celzijev stupanj. Ako pak bacite stari bojler i kupite novi s dobrom izolacijom te budete li grijali vodu na 60 stupnjeva, vjerojatno ćete u jednoj godini uštedjeti koliko bojler vrijedi i smanjiti emisiju za dodatnih 700 kg.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene