Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zabrinjavajući porast CO2 u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Količine ugljičnog dioksida, glavnog krivca za efekt staklenika, koje se ispuštaju u atmosferu, prema američkoj znanstvenoj studiji, porasle su u svijetu na zabrinjavajući način između 2000. i 2004., trostruko više nego u 1990-im.

Ispuštanje CO2 poraslo je za 3,1 posto početkom 2000. dok je u 1990-im bilo 1,1 posto na godinu, prema studiji objavljenoj na internetskoj stranici časopisa Nacionalne akademije znanosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Palili otpatke Dvoje staraca u Fužinama u snu otrovani ugljičnim monoksidom Slika nije dostupna Ispod površine Ugljični dioksid znak da je bilo života

Prema autorima istraživanja, ubrzani rast emisije ugljičnog
dioksida najvećim je dijelom posljedica veće potrošnje energije i porasta CO2 u proizvodnji energije.

'Unatoč znanstvenom konsenzusu da količine ispuštenog CO2 utječu na klimu, ne vidimo znakove napretka u smanjenju emisije toga plina, kako u razvijenim zemljama, tako i u zemljama u razvoju. Štoviše, u mnogim dijelovima svijeta idemo unatrag', ističe glavni autor studije, Chris Field, direktor odjela za svjetsku ekologiju pri institutu Carnegie.

Između 2000. i 2004., zemlje u razvoju, napose Kina, bile su najveći krivci za pojačano ispuštanje ugljičnog dioksida, premda na njih otpada tek 40 posto ukupne količine CO2 u svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene