Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nanotehnologija i termoelektrika

Beskonačno napajanje mobitela za samo 1 dolar!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne bi li bilo korisno tjelesnu temperaturu iskoristiti za proizvodnju električne energije? Uskoro bi tehnologija mogla omogućiti da samo dodirom na mobitel damo uređaju dovoljno struje za novi poziv.

Da je nanotehnologija uistinu čudesna stvar, još jednom su pokazali znanstvenici, koji su napravili uređaj koji temperaturnu razliku pretvara u električnu energiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima vrlo velik rok trajanja Znanstvenici MIT-ja napravili bateriju s tekućim užarenim metalom Slika nije dostupna 30-godišnji plan Otkrivena nova strategija - Ovo je vojska budućnosti!

Uređaj se zove Power Felt i napravljen je od sićušnih karbonskih nanocjevčica, koje su posložene u fleksibilna plastična vlakna.

>> Izum godine: Sprej koji čini vašu obuću suhom!

'Trošimo velike količine energije u obliku viška topline, na primjer, hvatajući energetske gubitke na automobilu, mogli bismo povećati njegov radijus kretanja na jednom tanku goriva i napajati radio, klimu ili navigacijski sustav', istaknuo je istraživač Corey Hewitt, a istraživanje je objavljeno u žurnalu Nano Letters, prenosi Physorg.com.

'Gledajući generalno, termoelektrika je premalo razvijena tehnologija za ubiranje energije, a s druge strane pruža toliko puno mogućnosti', rekao je Hewitt.

Potencijalni načini uporabe Power Felta uključuju i presvlake auto sjedala putem kojih punimo akumulator i zadovoljavamo potrebe za električnom energijom, onda izolaciju cijevi ili prikupljanje topline s krovova s ciljem smanjenja potrošnje plina, te ugradnje u sportsku odjeću kako bi se elektronički prikazivali podaci o otkucajima, srca, tlaku, razini šećera, itd.

'Zamislite ga i kao pribor za prvu pomoć, omotanog oko ručne svjetiljke ili kao punjač za mobitel', naglasio je David Caroll, direktor Centra za nanotehnologiju i molekularne materijale.

Dosad je cijena bila jedina prepreka za termoelektriku u njezinoj svakodnevnoj uporabi. Termoelektrični uređaji koji se danas koriste koriste vrlo efikasan složeni materijal - bizmut telurid, pomoću kojeg se toplina pretvara u električnu energiju. Koristi se u proizvodima poput prenosivih hladnjaka te hladila za procesore računala. problem je što kilogram tog materijala košta čak 1.000 dolara.

Power Felt, nasuprot tome, ima za cilj isplativost pa bi jedna obična presvlaka za vaš mobitel od tog materijala koštala svega jedan dolar. Trenutno, 72 sloja tog materijala daju 140 nanovata energije. Radi se i na tome kako da se doda još slojeva te da se istovremeno dodatno smanji debljina ukupnog proizvoda, uz povećano davanje energije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene