Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30-godišnji plan

Otkrivena nova strategija - Ovo je vojska budućnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko ratno zrakoplovstvo nedavno je predstavilo svoj 30-godišnji plan razvoja koji uključuje modernije zrakoplove, lasere, kao i robote.

U svojem 30-godišnjem planu u kojem su predstavljene strategije kojima će se razvijati vojska, uključuju najprije napredne bespilotne letjelice, a cilj im je ratno zrakoplovstvo dovesti do nove razine. Da postanu još brže, većeg dometa, fleksibilnije ali i preciznije u narednim vojnim operacijama.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja"

Kako bi postigli sve zacrtano uvelike se oslanjaju na razvoj tehnoloških inovacija, prenosi Business Insider.

'Najprije je zrakoplov, kada je uključen vojno naoružanje, promijenio način igre, a sada slijede nova pravila u čijem se središnu nalaze mnoge tehnološke inovacije koje će se upotrijebiti upravo na tim zrakoplovima', stoji u izvješću američkog Air Force-a.

Također se ističe 5 područja u koja će se najviše ulagati koja će biti u središtu interesa iduća tri desetljeća, područja koja će uz dodatak novih tehnologija spremno čuvati svjetsko stanovnišvo od bilo kakvih prijetnji.

Brzina

Ratno zrakoplovstvo ima prirodni interes za povećanje brzine zrakoplova, modernizacija će svakako doprinjeti u brzini putovanja kao i pravovremenim napadima, navodi se u izvješću.

'Iako nam nije u najboljoj namjeri promptno reagirati na napade, postizanjem većih brzina ratnih zrakoplova ostvarili bi znatnu prednost', stoji u izvješću.

Još je 2013. godine, ratno zrakoplovstvo uspješno izvršilo testiranje Boeinga X51A, koji je uz 5.1 maha prešao udaljenost od 230 nautičkih milja u samo 6 minuta. U izvješću se navodi kako ratno zrakoplovstvo planira testirati tu tehnologiju te se nadaju da će do 2020. svi zrakoplovi biti spremni za ovakve, ali i još veće brzine.

Nanotehnologija

Sljedeće područje u koje se planira investirati te ga na taj način znatno unaprijediti je nanotehnologija za koju smatraju da će doprinjeti razvoju zračnog prometa ali i svemirskih ekspedicija.

'Manipulacijom materijala na njihovoj molekularnoj razini mogli bismo stvoriti strukture koje će biti jače, otpornije te ujedno lakše od onih koje danas koristimo, što bi znatno povećalo brzinu ali i udaljenost tj. domet', navodi se u priopćenju.

Što se tiče vojnika na terenu, istraživači su već na putu izrade mjerača koji će se poput flastera moći zaljepiti na tijelo, a mjerit će razinu stresa kao i funkcije vitalnih organa kod vojnika.

Laseri

Još jedno područje u koje će se ulagati je energija tj. laseri i lasersko naoružanje. Prema izvješću, posljednji predstavljeni laserski sustav naoružanja kombinira 6 lasera koji zatim projektile usmjeravaju ka istom cilju, jednoj točki.

Taj je sustav već prošle godine instaliran na ratne zrakoplove i testiran na nekoliko dronova, a rezultati su bili više nego uspješni. Dron je gotovo u sekundi ispario u zraku.

Bespilotni sustav

Bespilotni sustavi su još jedno područje koje se spominje u ovom 30-godišnjem planu ratnog zrakoplovstva.

Nakon što su se pokazali izniomno uspješnima u ratnom zrakoplovstvu, dronovi, tj. bespilotne letjelice, počinju se uvoditi i u civilnu upotrebu. Ratno je zrakoplovstvo također naglasilo kako je potrebno nastaviti sa širenjem i razvojem tehnoloških otkrića na tom području.

Vizija koja se spominje u izvješću uključuje aktivno sudjelovanje dronova na terenu. Oni neće više samo promatrati, ciljati i pucati iz zraka već će zajedno s vojnicima sudjelovati i u borbama na terenu.

Roboti

Sljedeće područje koje se spominje u izvješću se autonomni sustavi, drugim riječima, roboti.

Funkcioniranje futurističkog ratnog zrakoplovstva uključuje i robote koji bi osim što bi se njima moglo upravljati manualno, bili programirani da u određenim situacijama sami donose najbolja rješenja. Tvrtka Boston Dynamics već je započela sa izradom prototipa ovakvih vojnih robota, a najpoznatiji među njima je Atlas, robot koji samostalno hoda, trči, penje se te skače neovisno o podlozi i terenu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene