Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Astronomi otkrili eksploziju supernove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su zvijezdu, koja je nedavno svoj život okončala u spektakularnoj eksploziji kao supernova, otkrili u blizini zviježđa Vage.

Zvijezda nazvana Ophiuchi RS, na nebu se iznenada pojavila prošle veljače emitirajući svjetlost tisuću puta jaču nego što je to normalno. 

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Slika nije dostupna Važno otkriće Evo što su astronomi uočili u dubokom svemiru!

Znanstvenici su ubrzo zaključili da bi se moglo raditi o eksploziji supernove, jedne od najspektakularnijih i najsjanijih pojava u svemiru.

Eksplozija supernove može emitirati nekoliko milijuna puta više svjetlosti nego zvijezda prosječne veličine, poput našeg Sunca.

Eksplozije zvjezdanih divova jarkom svjetlošću zasjenjuju čak i ukupnu svjetlost matične galaktike, koja se u promjeru može prostirati na više stotina tisuća svjetlosnih godina i sadržavati stotine bilijuna sunaca. 

Eksplozije ovakvih razmjera vrlo su rijetke. Posljednju koja se dogodila u našoj galaksiji uočio je još 1527. godine veliki Danski astronom Tycho Brache, koji je potom prvi uveo pojam "nova", označujući njime pojavu nove zvijezde, ne shvaćajući da se ne radi o rođenju nove, nego smrti stare zvijezde golemih dimenzija.

U eksplozijama supernove doslovce sav zvjezdani sadržaj u djeliću sekunde biva izbačen u međuzvjezdani prostor, stvarajući golem izvor svjetlosti i zračenja.

Kao supernove svoj život okončavaju isključivo masivne zvijezde, nekoliko stotina puta veće od našeg Sunca, koje upravo zbog veličine brzo potroše nuklearno gorivo, a zbog goleme mase raste tlak do vrlo visokih razina te njihova jezgra postaje nestabilna i zvijezda kolapsira. 

Iz istog je razloga, tj. veličine i njihov životni vjiek također upola ili još kraći od vijeka zvijezde prosječne veličine koja "živi" oko 10 milijardi godina.

Posljednji puta astronomi su otkrili eksploziju supernove 1985., no tadašnjom tehnologijom nisu mogli zabilježiti i analizirati dragocjene detalje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene