Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija otkrila

Antarktik se topi brzo sa svih strana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antarktički led godišnje gubi čak 58 gigatona, otkrili su znanstvenici sa sveučilišta Austin u Teksasu.

Iako se prethodno vjerovalo da je ledena kapa najjužnijeg kontinenta stabilna, ili da se čak obnavlja u masi, spomenuta skupina istraživača otkrila je kako se istočni dio antarktičke kape topi alarmantnom brzinom još od 2006. godine. prijašnja istraživanja koristila su se satelitskim snimkama ledenog pokrova, no nova studija, koja je objavljena u znanstvenom zborniku Nature Geoscience, umjesto satelitski snimaka, promatra gravitacijsko polje Zemlje, kako bi se otkrilo koliko leda ima na Antarktiku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontroverzni biznis Led s Arktika izvoze u Dubai: Umjesto u oceanu topi se u skupim koktelima Glečer (Foto: AFP) Dramatično podizanje razine mora Znanstvenici se koristili novom tehnologijom i otkrili zastrašujući podatak: Golem dio glečera već se istopio

>> Topljenje Antarktika brže od predviđenog

Ta studija je pokazala kako čak 132 gigatone leda, od ukupnih 190 gigatona, koliko Antarktik gubi godišnje, kontinent gubi na zapadnom dijelu. Antarktika bi uskoro mogla značajno utjecati na porast razine mora u svijetu, nadalje navode znanstvenici. Prema njihovim procjenama, ovo je istraživanje značajno, jer je pokazalo kako se i istočna strana kontinenta vrlo brzo topi, a nju se tradicionalno smatralo stabilnom po tom pitanju.

'Uistinu nas je neugodno iznenadila promjena u istočnom dijelu kontinenta', rekla je za BBC Jianli Chen te dodala da ukoliko se taj trend nastavi, kako će Antarktika postati najveći faktor u globalnom podizanju razine mora na Zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene