Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Topljenje Antarktika brže od predviđenog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porast razine mora i topljenje ledenog omotača su na gornjim granicama predviđanja, ostavljajući stanovništvo gotovo nesposobnim da se suoči s time, tvrde znanstvenici.

UN-ovo izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) u veljači predvidjelo je da će razina mora narasti u ovom stoljeću od 18 do 59 centimetara, a da će temperatura rasti od 1,8 do 4 stupnja Celzijusa.

Pročitajte i ovo Glečer (Foto: AFP) Dramatično podizanje razine mora Znanstvenici se koristili novom tehnologijom i otkrili zastrašujući podatak: Golem dio glečera već se istopio Pod težinom snijega urušila se terasa sprotske dvorane u Delnicama (Foto: Dnevnik.hr) Rast temperature, novi problemi Delnice: Pod težinom snijega urušila se terasa sportske dvorane

"Promatranja su na gornjoj granici tih predviđanja", ocjenjuje vodeći australski istraživač mora John Church.

"Mislim da smo neugodno blizu pragu", kazao je Church iz australskog CSIRO centra za atmosfersko i morsko istraživanje.

Kada se prođe ta razina, dijelovi Antarktika i Grenlanda će se
približiti virtualno nepovratnom topljenju koje će dovesti do porasta razine mora u metrima, dodao je.

Nije se ponovio događaj iz 2002. godine kada se na Antarktiku odlomio dio ledenog omotača Larsen što je stvorilo 500 milijardi tona tešku santu veličine Luksemburga.

No Antarktički poluotok se topi brže nego bilo što drugo na Zemlji i ledenjaci su u masovnom povlačenju.

"Postoji scenarij za sudnji dan prema kojem bi zapadni Antarktik kolabirao tiho i brzo. I tada bi razina mora narasla za šest metera", kaže Tas van Ommen iz Australskog Antarktičkog odjela na sveučilištu Hobart.

Sudnji dan još nije stigao. Ali čak i u istočnom Antarktiku, kojeg globalno zatopljenje izlaže izrazito niskim ili izrazito visokim temperaturama, nove informacije pokazuju da je visina ledenjaka Tottenham opala za deset metara u 15 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene