Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele kontrolirati mase

Amerikanci testiraju 'zraku boli' u Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojna misija u Afganistanu želi lokalno stanovništvo pridobiti na svoju stranu. U tu svrhu, teško je nadmašiti sredstvo 'uvjeravanja', koje je zapravo nevidljiva zraka boli, koja kod osobe stvara osjećaj kao da gori.

Ipak, treba priznati kako to možda i nije sasvim precizna logika, kojom se povodi onaj dio američke vojske, koji baš u Afganistanu želi uporabiti sustav Active Denial System, odnosno nesmortonosno mikrovalno oružje. Ipak, zagovornici 'zrake boli' i njezine primjene u Afganistanu, trebali bi dobro razmisliti o posljedicama, ukoliko procuri informacija kako, primjerice, Amerikanci nevidljivom zrakama 'prže' lokalno stanovništvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Tragedija u Afganistanu: Pao zrakoplov koji je letio za Moskvu

Navodno je sustav ADS na testiranju baš u Afganistanu, piše Wired. Njegova verzija montirana na vozilo, pod nazivom 'Block 2', nalazi se u ratnoj zoni, ali još nije upotrebljena u borbi. 'Trenutno ne testiramo ADS u Afganistanu', kaže Kelley Hughes, glasnogovornica zajedničkog direktorata za nesmrtonosna oružja. Oko daljnjih detalja nije htjela govoriti, no poriče kako ADS izaziva gorući osjećaj kod ljudi. 'To je neznatan osjećaj topline, ne jači od onog koji vas obuzme kad otvorite vrata pećnice', dodala je.

Američka vojska već godinama inzistira na tome kako je ADS, još poznat i kao 'sveti gral' kontrole masa, izrazito blizu uporabe u borbi. Ipak, ne navode goleme tehničke poteškoće - sve od problema s pregrijavanjem, do loših perfomansi po kišnim uvjetima. Postojali su i sigurnosni problemi, jer jedan od test je prošao s opeklinama i hitnom intervencijom liječnika. Povrh svega, Odbor za obrambenu znanost smatra kako bi uporaba takvog oružja na lokalnom stanovništvu, bila politički dubiozna, pogotovo kad bi ti isti stanovnici saznali kako ih SAD 'prži' zrakama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene