Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pametnije' od Vlade SAD-a

Američko superračunalo moglo je predvidjeti Domovinski rat?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nautilus superračunalo sa sveučilišta u Illinoisu na temelju medijskih analiza može predvidjeti mjesta budućih revolucija

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje Bruno Milin 28. obljetnica Potresna svjedočanstva branitelja: "Rat je najgore što se može dogoditi čovjeku. To su užasne scene, emocije"

Znanstvenici sa sveučilišta u Illinoisu tvrde da njihovo superračunalo može predvidjeti revolucije i nemire, poput onih koje su se nedavno dogodile u Egiptu i Libiji.

Potrebno je samo računalo 'opskrbljivati' novim informacijama i člancima te će ono, na temelju tih podataka, pomoći u otkrivanju potencijalnih žarišta novih sukoba.

Ove su informacije bazirane na analizama sukoba u Libiji i Egiptu te o medijskim izvještajima o tim sukobima koje su provedene naknadno, a pokazale su da je nemire u ovim zemljama bilo moguće predvidjeti koristeći superračunalo SGI Altix, poznato i kao Nautilus.

Za ova su istraživanja korišteni različiti izvori, poput američkog Open Source Centrea i BBC Monitoringa, koji prate lokalne vijesti diljem svijeta, ali i brojnih drugih izvora (čak i arhiva New York Timesa od 1945. godine) – ukupno više od sto milijuna članaka.

Svi podaci analizirani su za dva tipa informacija – da li članak predstavlja dobru ili lošu vijest (članci su analizirani tražeći riječi poput 'grozno, 'stravično' ili 'lijepo') te informacije o lokaciji – mjesto događaja, ali i lokacije ostalih sudionika o kojima se u člancima piše.

Na temelju prikupljenih podataka Nautilus superračunalo, koje je smješteno na sveučilištu u Illionisu, pokazalo je velike promjene i pad pozitivnog izvještavanja u Egiptu neposredno prije početka sukoba. Takve velike promjene u načinu izvještavanja medija kakve su zabilježene početkom 2011. u Egiptu, zabilježene su i 1991. i 2003. godine, prije nego su Amerikanci napadali Irak.

Također, analiziran je i prostor Balkana s početka devedesetih te je grafikon koji nastao na temelju tih analiza također pokazao slične promjene kao i u Egiptu tako da je, teoretski, ovo računalo moglo predvidjeti i Domovinski rat.

Kalev Leetaru, znanstvenik sa sveučilišta u Illinoisu, smatra da Nautilus prikuplja bolje obavještajne podatke u odnosu na informacije koje je u to vrijeme skupila američka Vlada.

To je pokušao dokazati činjenicom da su svi analitičari – s obzirom da je Obama podržao Mubaraka, zaključili da će egipatski predsjednik ostati na vlasti usprkos svim događanjima u njegovoj zemlji, no 'egipatski grafikon' – koji je iscrtan na temelju analize superračunala, pokazao je da se će se dogoditi 'neočekivane' stvari – što se na kraju i dogodilo te je Mubarak napustio vlast.

Znanstvenici čak tvrde da je njihovo superračunalo također pronašlo rane tragove oko lokacije Osame Bin Ladena – naime, u analizi brojnih izvještaja iz medija u kojima se spominjao Bin Laden, uvijek je dominiralo područje sjevernog Pakistana, a ne Afganistan, kako su mnogi tvrdili.

Ipak, još jednom treba napomenuti da su ove analize samo teoretske, jer su rađene na događajima koji su se već dogodili, no Leetaru kaže da ovaj sustav bez problema može djelovati i u realnom vremenu te da može predvidjeti buduća događanja.

Njegov tim i dalje će raditi na usavršavanju analiza koje je usporedio s vremenskom prognozom – nisu savršene, ali su ipak bolje od pukog nagađanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene