Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akademik Paar:

'Više vjerujem da je CERN pogriješio, nego otkrio česticu bržu od brzine svjetlosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CERN je jučer objavio veliku vijest kako su otkrili čestice koje putuju brže od brzine svjetlosti.

Nakon što su ispalili neutrine na udaljenost od 732 kilometra, iz CERN-a prema laboratoriju Gran Sasso, oni su stizali djelić sekunde prebrzo. Znanstvenici se nisu dali zbuniti te su ponavljali proces dok ne naiđu na grešku.

Pročitajte i ovo Šefica CERN-a Fabiola Gianotti (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska postala pridružena članica CERN-a Šefica CERN-a: ''Hrvatski znanstvenici su uključeni u naša istraživanja već gotovo četiri desetljeća'' Slika nije dostupna Najnovnija najbrža brzina Revolucija: Znanstvenici otkrili čestice brže od svjetlosti!

Ipak, akademik prof.dr.sc. Vladimir Paar sa zagrebačkog PMF-a, tvrdi kako sa zaključcima treba biti oprezan. 'Neutrini su čestice vrlo čudne mase, koja je vrijednosti ili nula, ili toliko mala da se ne da izmjeriti. One isto tako nemaju električnog naboja, a kroz materiju prolaze kao da je prozirna', pojašnjava Paar.

'Skloniji sam vjerovati da se radi o tehničkoj greški, ali ne mogu to isključivo tvrditi', istaknuo je Paar. Napomenuo je i kako je velik problem financiranja kolosalnih znanstvenih projekata u CERN-u pa da ne treba isključiti ni to da se ovakvim vijestima želi zadržati financiranje tih projekata, bombastičnim otkrićima.

Ipak, odgovorio je na upit što ako? 'To bi otvorilo mogućnost da se putuje u prošlost i stvorilo već dobro znane paradokse', rekao je Paar. Ponudio je i alternativu, za koju se, kako tvrdi, u znanstvenom svijetu već dobro zna otprije 30 do 40 godina. 'nema paradoksa ako pretpostavimo da postoje čestice koje čitavo vrijeme putuju brže od brzine svjetlosti. Te čestice su tahioni', naglasio je Paar.

Dodao je i kako je sam prije 30 godina održao par predavanja na temu tahiona, kao teorijskih čestica koje putuju brže od brzine svjetlosti te je naglasio da njihovo postojanje ne bi bilo u suprotnosti s Einsteinovom teorijom. Pitanje je samo, kaže, mogu li tahioni usporiti dovoljno, da uđu u naš svemir.

Ugledni britanski fizičar Brian Edward Cox, sa Sveučilišta u Manchesteru, za BBC je iznio svoje mišljenje novog CERN-ovog otkrića.

'Razlog zbog kojeg su svi oprezni jest to što Einsteinova teorija relativnosti kaže kako ništa ne može putovati brže od brzine svjetlosti i to je temelj našeg razumijevanja fizike. Razlog zbog kojeg ne možete putovati natrag u vrijeme jest zato što je brzina svjetlosti zaštićena kategorija, jer je ona kozmičko ograničenje brzine', istaknuo je Cox.

'Stoga, ako imate nešto što putuje brže od brzine svjetlosti, onda je to jedno od najvećih otkrića u posljednjih stotinjak godina na polju fizike. Znači to je velika stvar, koja bi zahtijevala potpuno nove temelje našeg razumijevanja svemira. Znači ključno je za reći da ako su ta mjerenja točna, da se radi o verlo velikom otkriću', dodao je Cox.

Cox je objasnio da CERN zapravo možda traži i potvrdu njihovih rezultata iz ostatka znanstvene zajednice, jer su oni sa svoje strane učinili sve što su mogli kako bi provjerili podatke koje su instrumenti očitali. Spomenuo je i teorijie koje bi objasnile otkriće, ali one nisu široko podržane i govore o postojanju više od tri dimenzije u svemiru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene