Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjesi akcije

Želimo znati zašto Vlada ne poštuje obećanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konačno izbacivanje politike iz nadzornih odbora državnih tvrtki najsvježiji je primjer uspjeha akcije Želimo znati. Zakon o raspolaganju oduzetom ilegalno stečenom imovinom mogao bi na naše inzistiranje biti dovršen ubrzo.

Nastavljamo s propitkivanjem banaka koje imaju kamate među najvišima u Europi. Ne zaboravljamo ni zakonito, ali nepošteno financiranje udruge Dinamo. Prije pola godine vlada je odlučila izbaciti politike iz nadzornih odbora. Odluka je zaboravljena. Akcijom Želimo znati podsjetili smo premijerku na neispunjeno obećanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problematika posvajanja Želimo znati: Kada će se ubrzati posvajanja u Hrvatskoj? Slika nije dostupna Uspjeh akcije Želimo znati Milinović naložio jednostavnije posvajanje

'Donosim odluku da se raspiše natječaj za sve nadzorne odbore javnih poduzeća', rekla je Jadranka Kosor, 27. studenog 2009. Kritika je pogodila cilj. Premijerka se oglasila: 'Putem natječaja će se birati ljudi. Nitko neće moći progurati nikoga svoga pa makar bio on najbolji na svijetu. Ja se nadam kad budu završeni kriteriji, kad ćemo imati zakone ostaje samo raspisati natječaj.

>> Politika napušta nadzorne odbore

>> Bošnjaković nije niti predložio obećani zakon

>> 'Natprosječan profit banaka neprimjeren vremenu i situaciji'

>> Dinamo kao udruga ne plaća porez, gdje je novac?

Na upit zašto se država ne zna naplatiti od ilegalno stečene imovine stiže iz ministarstva pravosuđa odgovor: nema zakona. 'Osnovni je problem da imovina iz vlasništva i posjeda onog kome je oduzeta prijeđe u vlasništvo države', rekao je Marin Mrčela, sudac kaznenog dojela Vrhovnog suda.

Iz HEP-a 603 milijuna, Podravke 350, HPB-a 300, Đakovštine 27, HŽ-a 25, HAC-a 22, Dubaija 3,5, Kamiona 10, Brodosplita 28, Zagorca 39,4. Ukupno 1,31 milijardi kuna. Pravomoćna je tek presuda Zagorcu, no zbog dugotrajne ovrhe država se nije naplatila. Zakon se piše.

'Postoje mnoga otvorena pitanja gdje ne smijemo kršiti ustavna temeljna prava', rekao je Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa. Kredit je hrvatska svakodnevica za više od 80 posto građana. U krizi potražnja za kreditima pada, ali ne i kamate. Do kada? 'Očekujemo da će se kamatne stope za stanovništvo polako smanjivati, ali tu ne treba očekivati ništa spektakularno', rekao je Željko Rohatinski, guverner HNB-a.

Kamate na stambene kredite primjerice u Sloveniji upola su niže od hrvatskih. 'Ključ u padu kamatnih stopa je u rukama Vlade. Na način da se vlada fiskalnom politikom i odgovornom percepcijom odgovorno suočila s krizom reforme vjerodostojne i da će se provoditi', smatra Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge Banaka. 'Državne financije su stabilne, a to što netko priča ovako, daje nekakve neutemeljene ocjene. Gospodin Bohaček si svašta dozvoljava', kaže Šuker.

Banke se ponašaju tako jer mogu jednako kao i Dinamo - neprofitna udruga građana koja okreće milijune na transferima. 'Ideja je naravno da zakonom svi klubovi se preoblikuju i postanu dioničarska društva', kaže radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa. Luka Modrić Dinamu je donio 21 milijun eura, Eduardo 15 , Čorluka 13, a posljednji Lovren 8 milijuna. Ukupno je to 57 milijuna eura ili 416 milijuna kuna. Da je na te iznose plaćen porez na dobit država bi zaradila 83 milijuna kuna. S ostalim transferima iznos se penje iznad milijarde kuna.

'Onda treba mijenjati cijeli sustav, onda je to zakon o športu. Treba odijeliti profesionalizam od neprofesionalizma i odlučiti se na zakon kakav imaju europske zemlje', kaže Šuker. 'To je vrlo zločesto, tražiti izmjene radi samo jednog jedinog kluba. Da Dinamo nije tako uspješan nitko ne bi postavljao pitanje vrijedi li zakon ili ne', rekao je Damir Vrbanović, direktor NK Dinama. SDP se ponudio napisati zakone.

'Da se od svih klubova zatraži da budu dioničko društvo jer tako podliježu jednoj drugoj poreznoj politici', kaže Milanka Opačić, saborska zastupnica SDP-a. Sve su ovo uspješni primjeri iz našeg serijala želimo znati. Otvorili smo argumentirano teme, inzistirali da nadležni rade posao za koji ih plaćamo, u interesu čitavog društva.

Želimo znati je dvosmjerna akcija i ubrzo nastavljamo sa serijom priloga o zakonskim rupama i manjkavostima koje treba mijenjati. Naravno, svakodnevno kontroliramo otvorene teme i dana obećanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene