Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh akcije 'Želimo znati'

Politika napušta nadzorne odbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politika napušta nadzorne odbore državnih tvrtki, zaključak je to saborske rasprave o Zakonu o sukobu interesa i uspjeh naše akcije Želimo znati.

Izbacivanje politike iz nadzornih odbora obećaje vlast godinama. Posljednji put u jeku predsjedničke kampanje premijerka je pokrenula to pitanje. Vlada je predložila zakone i onda 7 mjeseci ništa od toga. Deset dana nakon oštrog priloga Tatjane Krajač o tome zašto Vlada ne poštuje vlastite odluke kada su u pitanju političari koji sjede u nadzornim odborima, zakon je u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv korupcije Nema više zatvaranja tvrtke s dugovima i otvaranja nove Slika nije dostupna Istražili smo 'Natprosječan profit banaka neprimjeren vremenu i situaciji'

Nadzorni odbori, ali bez političara. Drugim riječima, ministri i drugi dužnosnici više neće sjediti na nekoliko stolica. ‘Otvorili smo mogućnost da se na neki način profesionaliziraju ta mjesta, da nitko više po položaju ne bude član nadzornog odbora’, rekao je Davorin Mlakar, ministar uprave.

Moglo se i dosad reagirati, kritična je oporba. ‘Mi sad izbjegavamo pravu odgovornost u radu nadzornih odbora tvrtki koje su u državnom vlasništvu pa sad skrivajući to kažemo da ćemo te članove nadzornih odbora u ime Hrvatske države birati javnim natječajem’, rekao je SDP-ov saborski zastupnik Josip Leko. ‘Neće doprinijeti sprječavanju zloupotreba. I dosadašnje odredbe mogle su mnogo toga spriječiti. Ali nije postojala politička volja’, uvjerena je Željka Antunović, također SDP-ova saborska zastupnica.

‘Do sad su u mnogim slučajevima u trgovačkim društvima bili menageri promicani iznad granica svoje kompetentnosti. Ovim natječajima sigurno će se dobiti kvalitetnije upravljanje’, smatra HDZ-ovac Goran Marić. Tko god sjedio u nadzornom odboru mora biti odgovoran. Možda bi čak trebalo uvesti kaznenu odgovornost - predlaže SDP. ‘Po kojem kaznenom djelu su prvi na odgovornost pozvani članovi upravnih i nadzornih odbora, gdje rečenica ‘nisam znao’ povlači odgovornost i znači priznanje , a ne opravdanje’, pita se SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović.

>> Želimo znati: Aktivirane promjene pet zakona!

>> Želimo znati: Zašto Vlada ne poštuje vlastite odluke?

>> Članovi nadzornih odbora birat će se javnim natječajem

A hoće li i kako funkcionirati stručni nadzorni odbori, vidjet ćemo nakon prvog natječaja. Prvi javni natječaj za stručne članove nadzornih odbora, kako je obećala premijerka, trebao bi biti na jesen. Naravno mi ćemo pratiti razvoj ispunjavanja ovog obećanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene