Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slatko, a ne šteti

Zbogom zubarima? Izmislili slatkiš koji ne uzrokuje karijes

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poanta je bila uništiti bakterije koje ostaju na našim zubima nakon konzumacije slatkog i onda nagrizaju zubnu caklinu

Znanstvenici iz berlinske biotehnološke tvrtke OrganoBalance izumili su slatkiš koji ne uzrokuje karijes, pa bi tvrdnja da su slatkiši krivi za pokvarene zube uskoro mogla postati dio prošlosti.

Pročitajte i ovo Zrakoplov prisilno sletio u Miamiju drama u Miamiju VIDEO Boeing snimljen u plamenu nakon polijetanja: Posada primorana prisilno sletjeti Zakon o trajanju uređaja - 1 Europski parlament Odlična vijest za građane: Pogledajte koje promjene donosi novi zakon o uređajima

Ovi znanstvenici tvrde da slatkiši uopće ne uzrokuju karijes, nego su glavni krivci bakterije koje ostaju na našim zubima nakon što pojedemo slastice.

Zbog toga su se znanstvenici vodili vrlo jednostavnom logikom - treba smanjiti količinu 'loših' bakterija u slatkišima i tako smanjiti šanse za nastankom karijesa.

Bakterije koje ostaju na našim zubima kada pojedemo nešto slatko polako otpuštaju kiselinu koja nagriza našu zubnu caklinu. Kada se caklina istroši nastaje karijes.

Nekoliko eksperimenata bilo je dovoljno da Christine Lang i njezini kolege iz Orango Balancea razviju bombon koji sadrži mrtvu bakteriju koja se onda veže s bakterijama koje uzrokuju karijes i ubija ih.

Hrvatski 12-godišnjak u prosjeku ima čak 7 nezdravih zuba!

Ime čudesne bakterije je Lactobacillus paracasei. Ideja zvuči sjajno, ali znanstvenici su svoju tvrdnju trebali temeljito provjeriti. Zato su razvili bombon u koji su ubacili uzorke ove bakterije i testirali ga na 60 volontera. Bili su podijeljeni u tri grupe - jedna je jela slatkiš s 1 mg bakterije, druga s 2, a treća bez uzorka. Svatko je pojeo pet komada slatkiša tijekom jednog i pol dana.

Rezultati su bili ohrabrujući. Ljudi koji su jeli slatkiše s bakterijama imali su znatno nižu količinu uzročnika karijesa u svojim ustima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene