Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obvezno pranje zubi

Hrvatski 12-godišnjak u prosjeku ima čak 7 nezdravih zuba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok hrvatski 12-godišnjak u prosjeku ima čak 7 nezdravih zuba, njegov vršnjak iz Skandinavije nema niti jedan. Hrvatska komora dentalne medicine pokrenula je inicijativu za vraćanjem obveznoga pranja zuba u vrtiće.

Desetogodišnji Dorijan Elvedji zube pere dva puta na dan. 'Trebao bi prati zube iza svakog obroka, ali ja ih perem dva puta na dan', kaže Elvedji.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Ilustracija Demografija u praksi Najmlađih su svima puna usta, ali kako zaista stoje stvari: Pogledajte koji gradovi i općine daju najveće potpore za rođenje djeteta

Poput sve djece na svijetu i Dorijan je slab na slatkiše. I eto problema. 'Prednji zubi su mu dobri, ali sve četiri šestice, gore i dolje su mu skroz otišle i više se ne mogu popraviti', rekla je dr. Nada Blažević Gaćeša, stomatolog.

>> VIDEO Četkica za zube koja posao obavlja u samo 6 sekundi

Dorijan ne odskače od hrvatskog prosjeka. Prosječni hrvatski 12-godišnjak ima čak 7 nezdravih zubi. Njegov vršnjak iz Francuske samo 2, a 12-godišnji Skandinavac niti jedan. Hrvatski stomatolozi zato žele u vrtiće vratiti obavezno pranje zuba. 'Mislim da je to definitivno mjesto gdje trebaju stvarati navike za zaštitu svog oralnog zdravlja', rekao je Miroslav Sikora iz Hrvatske komore dentalne medicine.

Povratak paste i četkica za zube u vrtiće podupiru cak dva ministra. 'Trebalo bi očito pojačati kapacitete i u dječjim vrtićima i u predškolskom odgoju da se usvoji ta navika', smatra ministar zdravlja Rajko Ostojić. 'Inicijativa da se zubići peru u vrtićima je dobra inicijativa', rekao je Željko Jovanović, ministar obrazovanja.

Prevencija je trošak, ali i velika ušteda u zdravstvu. 'Rađene su kalkulacije gdje se vidjelo da bi ulaganje od 40-ak milijuna kuna u preventivu, u kurativi uštedjelo oko 250 milijuna', rekao je dr. Sikora. Pranje zuba u vrtiću tek je prvi korak. Svako bi dijete trebalo imati i svoga stomatologa. Bez zdravih zuba nema zdrave nacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene