Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici istražuju gen kriv za gubitak kose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su nedavno otkrili gen koji se dovodi u vezu s gubitkom kose, a mogao bi im pomoći u otkrivanju novoga lijeka za liječenje ćelavosti.

Gen je odgovoran za rijedak nasljedni oblik gubitka kose, u medicini poznat kao hipotrihoza simpleks, koja pogađa jednu na 200.000 osoba, a manifestira se gubitkom dlaka na glavi još u djetinjstvu, objavili su znanstvenici u stručnom časopisu Nature Genetics.

Pročitajte i ovo Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske Slika nije dostupna Znanstvenici dešifrirali genetsku kartu raka pluća

'Veliki su izgledi za razvoj terapije koja bi mogla utjecati na sprečavanje gubitka kose, utemeljenog upravo na ovom otkriću', objasnila je voditeljica studije Regina Betz iz američkog Instituta za humanu genetiku.

Odjeli farmaceutskih tvrtki Merck and Co's Propecia i Pfizer Inc's Rogaine u prodaju su ranije pustili lijekove koji utječu na sprečavanje pojačanog gubitka dlaka skalpa, no ustanovljeno je da im je to jedina funkcije i da ne pomažu pri rastu novih folikula.

Korištenjem DNK uzoraka jedanaest članova jedne obitelji iz Saudijske Arabije u kojoj se genetski nasljeđuje rijetka bolest hipotrihoza simpleks, znanstvenici su došli do zaključka da mutacija na genu P2Y5 sprečava proteine, poznate kao receptore rasta na stanicama folikula dlake, da se formiraju na uobičajen način. Objasnili su kako to znači da se supstancija potrebna za stimulaciju rasta dlake ne može 'primiti' za oštećene receptore što može objasniti proces pojačanog gubitka kose. To bi otkriće znanstvenike moglo dovesti do proizvodnje lijekova koji bi potaknuli rast kose djelovanjem spomenutih proteina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene