Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su identificirali više od 50 genetskih anomalija malignih tumora pluća i otvorili put dešifriranju uzroka te bolesti koja je u svijetu među vodećim uzročnicima smrti, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u nedjelju u časopisu Nature.


Analizirajući DNK u 528 kanceroznih tumora, znanstvenici su otkrili da u tome sudjeluje gen NKX2-1, na koji dosad nisu sumnjali. Taj se gen nalazi na kromosomu 14 u velikom broju adenokarcinoma pluća.

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici: Evolucija je brža nego li se mislilo Slika nije dostupna Otkrivena dva gena kriva za rak mozga

U Sjedinjenim Državama taj tip raka, koji je bio predmet
istraživanja, dijagnosticiran je u više od 30 posto raka pluća, prema podacima Nacionalnih instituta za zdravlje.

Da bi analizirali DNK svakog zloćudnog tumora, znanstvenici su uzeli stotine tisuća minimalnih varijacija koje se odnose na samo jedno "slovo" ili nukleotid. Red kojim se u dugačkom lancu DNK izmjenjuju četiri "slova" (G za guanin, A za adenin, C za citozin, T za timidin) određuje genetski program.

Analize koje su obavili znanstvenici "daju sliku bez presedana genoma raka pluća", kazao je jedan od autora studije, Matthew Meyerson s Broad Instituta povezanog s američkim sveučilištem u Harvardu.

Meyerson je uvjeren da će identifikacija 57 genetskih alteracija koje su često uočene kod pacijenata oboljelih od raka pluća omogućiti "izradu nove strategije za dijagnosticiranje raka i za njegovo liječenje".

Više od 40 tih alteracija povezano je s genima koji se dosad nisu povezivali s adenokarcinomima.

Rak pluća, kao i većina tipova raka, proizlazi iz promjena u DNK neke osobe tijekom njezina života, no "priroda tih promjena i njezine biološke posljedice ostaju još uvijek uglavnom nepoznate", ističu Nacionalni instituti za zdravlje.

Francis Collins, direktor Američkog nacionalnog instituta za
istraživanje ljudskog genoma tvrdi da će otkriće objavljeno u časopisu Nature "ići i dalje od raka pluća te napominje da velik broj gena povezanih s rakom tek treba otkriti".

- Genomska karta raka pluća daje nam sustavan opis te grozne bolesti, potvrđuje stvari koje znamo, ali i naglašava brojne nepoznanice slagalice, ocijenio je Eric Lander, drugi autor studije.

Rak pluća prvi je uzročnik smrtnosti od raka u svijetu s više od milijun smrti godišnje.