Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzo napada

Otkrivena dva gena kriva za rak mozga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili dva gena koja su, čini se, odgovorna za jedan od agresivnijih oblika raka mozga.

Glioblasfoma multiforme (GMB) brzo napada mozak, proizvodeći tumor koji se ne može operirati, ali znanstvenici nisu razumjeli zašto je tako agresivan. Posljednja studija koju je provelo sveučilište Columbia, izdvaja dva gena, piše BBC. Istraživači kažu da bi otkrića mogla pomoći u razvoju tretmana za rak.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

Geni C/EPB i Stat3 aktivni su u oko 60 posto pacijenata koji imaju glioblastom. Čini se da rade zajedno kako bi 'uključili' mnoge druge gene koji čine moždane stanice kancerogenima. Pacijenti u studiji čiji su tumori pokazali postojanje oba gena koja su aktivna, umrli su unutar 140 tjedana od dijagnoze.

Voditelj istraživanja dr. Antonio Iavarone opisali su dva gena kao glavni kontrolni čvor bolesti. 'Kada su simultano aktivirani, rade zajedno kako bi uključili stotine drugih gena koji transformiraju moždane stanice u veoma agresivne stanice. Otkriće znači da bi, iznenađujuće, oba gena simultano, koristeći kombinaciju lijekova, mogli biti moćni terapeutski pristup za ove pacijente, za koje ne postoji odgovarajući tretman', kaže dr. Iavarone.

Kada su istraživači 'utišali' oba gena u ljudskim stanicama glioblastoma, potpuno je blokirana njegova mogućnost da formiraju tumore. Istraživački tim sada pokušava razviti lijekove u kojima se nada da će postići isti efekt. 'Identifikacija C/EPB i Stat3 potpuno nas je iznenadila. S terapeutskog stanovišta znači da više ne tratimo vrijeme razvijajući lijekove protiv manjih aktera u raku mozga, sada možemo napasti glavne aktere', kaže dr. Iavarone.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene