Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina njemačkih i američkih znanstvenika otkrila je da se genetska mutacija, temeljni proces evolucije, odvija brže nego li se dosad mislilo, navodi se u studiji.


Znanstvenici Instituta za molekularnu biologiju Maxa Plancka u Tuebingenu, u suradnji sa Sveučilištem u Indiani, proučavali su mutaciju genoma biljke Arabidopsis Thaliana (uročnjak) i spoznali da će svaki gen u biljci mutirati u prosjeku jednom na 143 milijuna generacija.'I dok su dugoročni učinci genetske mutacije dobro poznati, nismo dosad znali koliko često dolazi do novih mutacija', rekao je voditelj projekta Detlef Weigel. Ovo otkriće znači da će se u mnogih vrsta biljaka, koje s milijunima pojedinačnih primjeraka proizvode na tisuće sjemenki u svakoj generaciji, cijela mutacija genoma (cjelovit prikaz genetskih informacija svakoga organizma) dogoditi u relativno kratkom vremenskom razdoblju. 'Evolucija nam se ukazuje nakon tisuća, a ne milijuna godina", rekao je Weigel.

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici istražuju gen kriv za gubitak kose Slika nije dostupna Znanstvenici dešifrirali genetsku kartu raka pluća

Takva brzina genetske mutacije može objasniti zašto se neke vrste biljaka brzo prilagođavaju novim okolnostima, primjerice kako u nekoliko generacija postaju otporne na herbicide. Stručnjaci su priopćili da bi se takva brzina mutacije u teoriji mogla očekivati i u ljudskoj DNK, što znači da sa šest milijuna stanovnika na zemlji svaki oblik ljudskog gena trajno mutira u nekom kutku svijeta. 'Ako otkriće primjenimo na ljude, svaki od nas ima na redu 60 novih mutacija koje nisu bili prisutne u naših roditelja', rekao je Michael Lynch sa sveučilišta u Indiani.(Hina)