Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija pokazala

Žene u menopauzi teže obavljaju svakodnevne poslove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženama koje prolaze kroz menopauzu slabi sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka, kao što je penjanje stepenicama ili nošenje teških predmeta, pokazala je američka studija.

Pravi razlog tome se ne zna, ali se pretpostavlja da ima veze s povećanom tjelesnom težinom i depresijom, kažu stručnjaci čija je studija objavljena u znanstvenom časopisu Menopause.

'Definitivno postoji veza između menopauze i tjelesnih ograničenja kod žena', rekla je Lisa Tseng, studentica medicine na sveučilištu u Pittsburgu koja je vodila istraživanje.

Pojasnila je da ulogu u tome imaju fiziološke promjene vezane za menopauzu. Sastav ženskog tijela se mijenja na način da raste udio masti, a pada udio mišića. Osim toga, kako opada razina estrogena kosti postaju slabije.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

>> Tjelovježba olakšava simptome menopauze

I muškarci s godinama gube mišićnu masu i snagu, ali su istraživanja pokazala da se snaga žena ubrzano smanjuje oko menopauze.

Prema rezultatima ispitivanja i žene i muškarci gube mišićnu masu u prosjeku za 1 do 2 posto godišnje nakon što navrše 50 godina. Pokazuje se, međutim, da ako žene u postmenopauzi i stariji muškarci redovito bave nekom tjelesnom aktivnošću, tada se često njihovo fizičko i mentalno zdravlje poboljšava. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene