Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žene koje piju čaj na taj se način štite od gomilanja arterijskoga plaka koji bi im mogao začepiti žile i tako smanjuju rizik od bolesti srca i moždanog udara, objavili su francuski znanstvenici.


Dr. Mahmoud Zureik i njegovi kolege otkrili su da starije žene koje piju najmanje tri šalice čaja na dan imaju manje izgleda za stvaranje plaka u karotidnoj arteriji u vratu nego žene koje ne piju čaj.

Vezani članci Sandra Benčić Tužiteljstvo će podnijeti žalbu na oslobađajuću presudu za platformu Možemo Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo Možemo izborilo važnu bitku na sudu: ''Ovo je velika pobjeda za sve žene u Hrvatskoj!''

Znanstvenici povezani s INSERM-om, francuskim nacionalnim institutom za medicinska istraživanja, objavili su svoje otkriće u časopisu 'Ateroskleroza, tromboza i vaskularna biologija'.

Zureikova ekipa analizirala je ultrazvučna mjerenja plaka na
karotidnoj arteriji na 2.613 muškaraca i 3.984 žene s prosjekom starosti od 73 godine. Uspoređivali su navike pijenja čaja i ostale prehrambene navike, kao i obiteljsku i osobnu anamnezu do koje su dolazili razgovorima vođenima od 1999. do 2001.

Karotidni plak otkriven je u 44 posto žena koje ne piju čaj i u 42,5 posto žena koje piju jednu do dvije šalice čaja na dan, a u samo 33,7 posto žena koje u danu popiju tri i više šalica čaja.

Povezanost između smanjene učestalosti plaka i povećane konzumacije čaja neovisna je o ostalim prehrambenim navikama, o glavnim vaskularnim rizicima, o dobi, mjestu stanovanja i o edukaciji, ustanovili su istraživači.

No čini se da se sve to odnosi samo na žene, kažu znanstvenici.

"Kod muškaraca nije ustanovljena veza između konzumacije čaja i karotidnoga plaka", kaže se u njihovoj studiji.

Nisu se bavili prikupljanjem podataka o vrsti čaja koji piju niti
trajanjem konzumacije, a ne zna se ni zašto se veza pojavila u žena, ali ne i u muškaraca.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju