Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Zašto ne smijete piti više od pola litre pive na dan?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzumiranje više od pola litre pive na dan ozbiljno može povećati rizik oboljenja od karcinoma.

Europska studija Britanskog zdravstvenog instituta obuhvatila je 363.988 ljudi te otkrila da je jedan od deset karcinoma kod muškaraca i isto toliko na 33 kod žena nastao zbog pretjeranog konzumiranja alkohola, piše BBC.

Pročitajte i ovo Dan ružičaste vrpce povorka u centru Zagreba Obilježen dan borbe protiv zloćudne bolesti: "Mislila sam da se to meni ne događa, da je nemoguće" Slika nije dostupna MJESEC POSVEĆEN NJIMA Svakog dana zauvijek odu dvojica: Bolest muškaraca o kojoj se u Hrvatskoj premalo priča

Više od 18 posto karcinoma kod muškaraca i njih 4 posto kod žena nastali su sekundarnim utjecajem alkohola. Britansko ministarstvo zdravstva ozbiljno namjerava poduzeti odlučne korake kako bi reducirali konzumaciju alkohola te potaknuli ljude da smanje dnevne doze pića.

>> Spriječite karcinome malim promjenama stila života

Prijašnja istraživanja pokazala su da alkohol utječe na porast broja karcinoma jednjaka, jetre, crijeva i grudi. Kada u tijelu padne razina alkohola, proizvodi se kemijska supstanca koja oštećuje DNK te mijenja njezin sastav te tako dolazi do rađanja karcinoma.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene