Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice lošeg sna

Zabrinjavajuće: Svaki treći čovjek ima poremećaj spavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Buđenje svakih dva sata, hrkanje do te mjere da se ujutro ne može govoriti, prestanci disanja i po nekoliko desetaka puta po noći...

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Profesor Zoran Đogaš iz Splita tvrdi, istraživanje i briga o poremećajima spavanja su u Hrvatskoj još u povojima, a u prosjeku svaki treći čovjek ima neku vrstu poremećaja, od hrkanja i apneja, do narkolepsije ili sindroma nemirnih nogu.
U Centru za medicinu spavanja u Splitu pri Medicinskom fakultetu, jednom od dva takva centra u zemlji, Provjereno je provelo noć s dvoje pacijenata, Matom i Sandom koji su priključeni na desetke žica, snimani kamerama cijelu noć.

Pratilo se što se događa sa njima, koliko spavaju i zašto se bude. Rezultati – nitko od njih nema kvalitetan san. Sanda je gotovo cijelu noć hrkala, a Mate uspio usnuti jedva tri sata. Preporuka stručnjaka je da svakom čovjeku treba otprilike sedam do osam sati kvalitetnog sna. No i to je individualno, tj. ovisi od čovjeka do čovjeka.

>> Previše ili premalo sna postaruje mozak za sedam godina

 

Ipak, upozoravaju, isprekidano i loše spavanje, i to kroz dulji vremenski period može imati ozbiljne posljedice, ne samo za psihičko, već i fizičko zdravlje. Stoga preporučuju, ne zanemarite svoje hrkanje, bolove koje osjećate u grlu, prsima, malaksalost, umor i pospanost koji se ponavljaju iz dana u dan. Stanje nažalost može biti puno lošije od onog što se čini na prvi pogled.

Poremećaje spavanja ne propustite pogledati večeras u Provjerenom u 22.45.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene