Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prehrana bogata vitaminima B skupine mogla bi smanjiti rizik od karcinoma gušterače u vitkih ljudi, dok bi suplementi mogli imati suprotno djelovanje.


Naime, u osoba sa prosječnom i ispodprosječnom tjelesnom težinom koje su unosile značajne količine vitamina B6, B12 i folne kiseline utvrđen je čak više od duplo manji rizik od karcinoma gušterače u odnosu na osobe sa prekomjernom tjelesnom masom.

Vezani članci Karcinomi glave i vrata - 4 Jedna pozitivna vijest iz zdravstva: U KBC-u Zagreb osnovan je Centar za tumore glave i vrata. Liječnici upozoravaju na koje simptome obratiti pozornost Mate Bulić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ispovijest Mate Bulića nakon ozdravljenja: "Ljudi pregledavajte se, to spašava život!"

S druge strane, autori studije upozoravaju da isti rezultati nisu utvrđeni u osoba koje su uzimale vitamine B skupine u obliku suplementata. Naprotiv, rizik oboljevanja od karcinoma gušterače je bio čak i povečan.

Dobar izvor vitamina B skupine su integralne žitarice, jetra, mliječni proizvodi i zeleno povrće.