Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Visoke doze vitamina C smanjuju rizik od moždanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Količinom vitamina C u tijelu može se predvidjeti vjerojatnost moždanog udara, doznaje se iz opsežnog dugogodišnjeg istraživanja na oko 20.000 sredovječnih i starijih osoba u Norfolku, Velika Britanija.

Tijekom skoro desetogodišnjeg praćenja navedene populacije, uočeno je da osobe s najvećom koncentracijom vitamina C imaju 42 posto manje šansi da ih pogodi moždani udar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moždani udar kod djece VIDEO: Ispovijest majke 6-godišnje curice koja je preživjela moždani Slika nije dostupna Borba za život 9-godišnja djevojčica i dalje kritično, uzrok krvarenja na mozgu urođena mana

Zaštitni učinci vitamina C protiv moždanog udara ostali su i nakon što su u obzir uzeti sljedeći čimbenici: godine, spol, pušenje, alkohol, indeks tjelesne mase, tlak, kolesterol, fizička aktivnost, dijabetes, prijašnji srčani udari, uzimanje lijekova i društveni status.

Dr. Phyo Myint sa sveučilišta Cambridge objašnjava da je razina
vitamina C u krvi "dobar biomarker za konzumiranje voća i povrća koji imaju brojne sastojke koji štite od moždanog udara".

Ljudi bi u danu trebali uzimati pet do devet obroka voća i povrća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene