Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

Vinska mušica otkriva rak i u najranijim fazama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanice raka imaju karakterističan miris, a vinske mušice raspolažu senzibilnim i razvijenim čulom mirisa, kojim mogu te stanice prepoznati u ranom stadiju bolesti. Ta spoznaja mogla bi naći primjenu i u suvremenoj dijagnostici.

Mušica, koja u pravilu ne prelazi dva milimetra i koja na većinu ljudi djeluje neugodno, znanost naziva Drosophilidae. Njezina sudbina u kontaktu s čovjekom je instiktivno pljeskanje i kraj priče za mušicu, no ova nova medicinska spoznaja mogla bi promijeniti taj odnos.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Bolja prevencija, manje oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Krajnje vrijeme da se nešto poduzme Sve više oboljelih od raka pluća, a država još nije uvela preventivni program

Znanstvenici sa Sveučilišta u Konstantzu su otkrili da vinska mušica može biti itekako korisna i da bi mogla spasiti ljudske živote. Vinska mušica ima jako osjetljivo čulo mirisa. Ćelije raka oslobađaju karakteristične mirise, koji se razlikuju od drugih mirisa.

'Rak se ne može pobijediti samo lijekovima; prevencija presudna'

Profesor Giovanni Galizio sa spomenutog sveučilišta došao je na ideju, koja bi mogla promjeniti dijagnosticiranje bolesti raka. iako je već poznato da stanice raka mogu nanjušiti i psi, oni nisu previše iskoristivi u znanstvenim laboratorijima, dok je sićušna vinska mušica u tom smislu idealna za eksperimentiranje i uzgoj, prenosi Deutsche Welle.

Robot i mušica

U laboratoriju Odjela za neurobiologiju nalazi se poseban uređaj. Riječ je o robotu čija ruka sa injekcijom prelazi preko 20 posuda od stakla i isisava iz njih tekućinu. Robot izvlači miris iz jedne flašice i raspršuje ga na jednu vinsku mušicu. Pritom se ruka robota fokusira na jednu minijaturnu metalnu pločicu, a to je centralni dio uređaja kojim se provode eksperimenti.

Znanstvenici zapravo ne promatraju niti pločicu niti mušicu, već zaslon računala, na kojem se pojavljuju grafike u boji, pomoću kojih znanstvenici mogu identificirati koje mirise trenutno udiše vinska mušica.

Stanice u boji

Svaki miris na monitoru predstavljen je jasno prepoznatljivim grafičkim uzorkom u boji pa tako i stanice tumora imaju svoj specifičan uzorak. Ako mušica udahne miris ćelija raka, onda znanstvenici na monitoru vide poseban grafički prikaz, odnosno znak za uzbunu karcinoma. Receptori mirisa vinske mušice su toliko osjetljivi da mogu razlikovati stanice različitih vrsta karcinoma.

U suradnji sa Sveučilištem La Sapienza u Rimu znanstvenici rade na konstruiranju kompaktnog uređaja za dijagnozu/analizu. Zamisao je da se senzori mirisa izdvoje iz mušice i da se izolirano pokušaju integrirati u jedan dijagnostički uređaj. Tako bi se možda mogao uvesti jednostavni test, kojim bi se puhanjem moglo utvrditi ima li neko u ranom stadiju rak ili ne.

Projekt sa zanimanjem prate mnogi doktori i naučnici koji istražuju stanice raka s pažnjom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene