Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak svega

VIDEO: Sva vrijednost matičnih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak svega jest matična stanica, stanica bez koje ne bi bilo života.

Stanice su to koje grade, doslovno, svaki dio našega tijela, a budući da nas grade, one same mogu nas i izliječiti.
Lijek za dijabetes, Chronovu bolest, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu... sve te donedavno neizlječive bolesti uz pomoć matičnih stanica više neće biti neizlječive. Čak je i stvaranje potpuno novih organa postalo moguće. Krenimo od početka. Matične stanice posjeduju svi višestanični organizmi, odnosno sva živa bića. Mi ljudi po tome nismo nikakva iznimka. Naša prednost je što ih mi znamo upotrijebiti, a da bismo ih mogli upotrijebiti, moramo znati kakve su.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nada za slijepe Novi pokušaji liječenja sljepoće Slika nije dostupna Odobrila Uprava za hranu i lijekove Prvi pacijent liječen s embrionalnim matičnim stanicama

Postoje dvije vrste matičnih stanica. Embrionalne i odrasle.
Iz embrionalne matične stanice diobom nastaju sve stanice u tijelu, tako su nastali i naši organi. Njome bismo stoga mogli liječiti baš sve organe. Odrasle matične stanice, pak nisu toliko sposobne. Primjerice iz matične stanice kože može nastati samo koža. Marini su život spasile matične stanice krvi. Prije deset godina otkrivena joj je leukemija i u roku od nekoliko dana već je bila prikovana za krevet. Ali srećom provela je minimalno vrijeme u bolnici - 40 dana.

Kad bratska krv spasi život

Kemoterapijama su Marini suzbili bolest, ali i uništili bijela krvna zrnca, tj. obrambeni mehanizam. Potom su transplantirali matične stanice iz bratove koštane srži, stanice koje su nanovo stvarale prijeko potrebna zdrava krvna zrnca. Prije bolesti Marina i njezin brat nisu bili iste krvne grupe,
međutim nakon transplantacije njegovih stanica kod Marine se stvorila krv poput bratove.

>> Video: Matične stanice lijek za većinu malignih bolesti

Krv iz pupkovine itekako je bogata matičnim stanicama i to onim krvnim. Zato je i osnovana banka matičnih stanica, a transplantacija koštane srži jedina je terapija stanicama koja se provodi rutinski u Hrvatskoj. 'Bitno je da se stanica zamrzne u kontroliranim uvjetima. Ona se ne pohranjuje ravno u tekući dušik nego se u posebnim zamrzivačima u kontroliranim uvjetima spušta temperatura da bi se sačuvala mogućnost diobe stanice nakon odmrzavanja', kaže dr. Branka Golubić-Čepulić. Bez pokusa na životinjama ne odobrava se ni jedna terapija na ljudima.

Stvaranje umjetne hrskavice

Dr. Mitrečić s Instituta za istraživanje mozga godinama traži lijek za bolest od koje odumiru motoričke stanice u mozgu i našao je rješenje pomoću matičnih stanica. Mišu se ubrizgavaju matične stanice neurona koje će putovati Jednog ćemo dana, kako stvari stoje, umjesto operacije visokog rizika terapiju primati baš kao infuziju. Pitanje je samo vremena! krvotokom, probiti se do mozga i obnoviti oštećeni dio. Zato ključnu ulogu u ponašanju stanice predstavljaju geni. Tako je otkriven gen pomoću kojeg znanstvenici mogu vratiti matičnu stanicu natrag u mladost - u doba kada je bila embrionalna. Dakle, genskom manipulacijom matičnu stanicu, primjerice kože, možemo natjerati da postane stanica bilo kojeg drugog organa i na taj način liječi taj organ kojemu treba 'zalječenje'.

Pomoću matičnih stanica se mogu, osim kože, umjetno stvarati naprimjer hrskavice. Stanku su prije 8 godina transplantirali umjetno uzgojenu hrskavicu. Nikada prije nije čuo za takvu terapiju, a danas hoda bez bolova, čak i vozi bicikl o čemu je prije operacije mogao samo sanjati. Ono što je sigurno jest to da medicina ne staje. Jednog ćemo dana, kako stvari stoje, umjesto operacije visokog rizika terapiju primati baš kao infuziju. Pitanje je samo vremena! A Marina i Stanko su živi dokaz za to.

Video prilog iz emisije Provjereno pogledajte OVDJE.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene