Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kronične upale kože, odnosno dermatitis mogao bi postati problem prošlosti zahvaljujući istraživanju koje provode profesor Ivan Đikić i skupina istraživača, a prenosi znanstveni časopis Nature.


Rezultati istraživanja daju naslutiti kako će uskoro biti proizveden lijek protiv kroničnih upala kože a saznanja dobivena u istraživanju mogla bi koristiti u borbi protiv nekih oblika tumora. Ovo istraživanje dobiva posebni značaj zbog činjenice da gotovo svaki čovjek u životu barem jednom ima neki oblik dermatitisa. Dermatitis, koji karakterizira crvenilo kože, svrbež, mjehuri i kraste, može biti uzrokovan različitim čimbenicima kao što su kemikalije, lijekovi, gljivice, alergije, autoimune reakcije i slično.

>>Đikić primljen u njemačku akademiju znanosti

Vezani članci Prof. dr. Eduard Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska na samom dnu EU-a po uspješnosti liječenja raka: "Nismo dobri, godišnje 14.000 Hrvata umire od te opake bolesti" Prof.dr. Srećko Gajović, GlowLab, Medicinski fakultet u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski liječnik o otkriću novog organa: Je li on doista "nov" i kako bi mogao pomoći u borbi protiv raka?

Istraživanje, na koje rade i profesori Janoš Terzić sa Sveučilišta u Splitu, Boris Maček sa Sveučilišta u Tübingenu i doktorica Vanja Nagy sa Sveučilišta u Beču, je bilo usmjereno na proučavanje načina rada čimbenika tumorske nekroze - TNF-alfa koji je vezan uz mehanizme bitne za ispravno imunološko reagiranje i razvoj malignih tumora. U istraživanju sa miševima dokazano je kako križanjem miševa kojima nedostaje TNF-alfa s miševima koji imaju kronični dermatitis uspješno započet proces liječenja od kroničnog dermatitisa. 'Na temelju ovih rezultata predviđa se povoljan terapijski učinak protutijela protiv TNF-alfa za liječenje kroničnog dermatitisa. Najveći postotak kroničnog dermatitisa kod ljudi ima nepoznatu etiologiju, a sada se mogu potražiti mutacije u genima koji kontroliraju ovaj novootkriveni signalni put kao mogući uzrok kroničnog dermatitisa', izjavio je Đikić.

Znanstveni tim se nada kako bi se ovo otkriće moglo koristiti i na ljudima te dovesti do razvoja lijekova koji bi ublažavali ili potpuno zaustavili dermatitis a kroz daljnja istraživanja doći korak bliže liječenju malignih oboljenja.