Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb pacijentu je po prvi puta ugrađen elektrostimulator srca MRI SureScan sustav.


Taj sustav pacijentu omogućuje da se bez opasnosti po život podvrgne pretragama magnetskom rezonacom (MR), što nije moguće bolesnicima kojima su ugrađeni standardni elektrostimulatori, izvijestio je liječnički tim klinike. Ova inovacija, koja se na tržištu pojavila prije dvije godine, od sada će biti dostupna i hrvatskim pacijentima, prema strogim medicinskim kriterijima i ovisno o proračunskim mogućnostima klinike, kazao je na konferenciji za novinare predstojnik klinike prof. Davor Miličić.

Vezani članci Alen Ružić Nikad toliko pacijenata koji se liječe od COVID-a u rječkom KBC-u: ''Mnogo brže pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom razvijaju teži oblik bolesti'' Medicinska sestra, ilustracija - 1 Splitskom KBC-u nedostaju 234 medicinske sestre: "Javilo se 35 kandidata, nakad ih je bilo više od 200"

Istaknuo je kako je to prvi takav zahvat u Hrvatskoj ali i u široj regiji. Ugradnja MRI elektrostimulatora obavljena je jučer kod 46-godišnjeg pacijenta s višestrukim zdravstvenim koštano-zglobnim, neurološkim i srčanim problemima, te su mu pregledi MR-om nužni. Operaciju je obavio tim predvođen dr. Richardom Matasićem, a pacijent se osjeća dobro.

Stručnjaci ističu kako potrebu za pregledom MR ima između 50 i 70 posto takvih bolesnika, a 13 posto već tijekom prve godine nakon ugradnje elektrostimulatora. Nositelji standardnih elektrostimulatora ne mogu se podvrgnuti toj dijagnostičkoj metodi jer su moguće komplikacije koje uključuju i smrtni ishod, kazao je dr. Miličić.

Cijena standardnog elektrostimulatora stoji između 5 i 7 tisuća kuna, dok je novi tri puta skuplji i cijene se kreću od 15 do 20 tisuća kuna. Godišnje se u Hrvatskoj ugradi otprilike 2200 elektrostimulatora srca što znači da će otprilike 300 osoba u godini u kojoj im je ugrađen, imati potrebu za snimanje magnetskom rezonancijom. MRI elektrostimulator omogućuje i dugotrajni zapis pacijentova EKG-a, a može pružiti i neke druge informacije korisne u praćenju bolesnika, posebice onih sa zatajivanjem srca. (Hina)