Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tikovi djece povezani s streptokoknim infekcijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali tikovi i na sličan način narušeni oblici ponašanja koji se mogu vidjeti u neke djece mogli bi imati iznenađujući uzrok - streptokokne infekcije grla.

Nakon što su pratili gotovo 700 školske djece, znanstvenici sa floridskog Sveučilišta u Gainsvilleu povezali su tikove i druge poremećaje ponašanja sa streptokoknim infekcijama.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Njihova je studija otkrila kako je oko četvrtine djece s dvije ili više streptokoknih infekcija tijekom osmomjesečnog razdoblja bilo zahvaćeno tikovima ili drugim nevoljnim pokretima. Isti je slučaj za samo 17% djece sa samo jednom streptokoknom infekcijom ili bez ijedne tijekom istog razdoblja.

Autorica studije dr. Tanya Murphy tvrdi kako streptokoki mogu potaknuti imunološki odgovor organizma koji djeluje na moždane stanice odgovorne za kontrolu takvih pokreta.

Buduće će studije pokazati da li su streptokokne infekcije odgovorne za neuropsihijatrijske probleme poput opsesivno-kompulzivnog poremećaja i Touretteovog sindroma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene