Naši mišići pamte, ali ako ih ne koristimo oni sami ne znaju što im je činiti.


Ekipa Provjernog u Dijagnostičkom centru Kineziološkog fakulteta, gdje svi sportaši dolaze procijeniti u kakvom je stanju njihova kondicija, testirala što je to kondicija i može li se izmjeriti.

>>Posljednje rudarke na Balkanu!

Vezani članci Splitska riva - 2 Hrvatska se priprema za turističku sezonu: Hoće li novi projekt ''Safe stay in Croatia'' uspjeti privući goste? Trudnički trbuh, ilustracija Iskustva žena koje su rodile kod kuće: Kako u Hrvatskoj danas izgleda porod u vlastitom domu i tko je kriv što našim primaljama - nije dopušten dolazak

Nakon ispunjavanja upitnika, prvo se mjeri udio masnog tkiva u organizmu. Za žene je zbog reproduktivnog sustava normalna razina masnoće 20 posto, za muškarce tek 12 posto. Najvažniji su pri tom mišići koji troše svu mast koju unosimo u organizam.

A da bi naš organizam znao aktivirati mišiće prvo ih na tu akciju treba naučiti - baš kao što smo nekada učili voziti bicikl. Zato je bitno da se sportom bavimo kao djeca - jer mišići pamte.

''Kondicija nije samo - ja mogu puno trčat, ja mogu puno dignuti. Kondicija je ono što nam omogućava da prođemo kroz svakodnevne aktivnosti bez da smo na kraju dana izrazito umorni'', objasnio  je dr. sc. Vlatko Vučetić, sa Zavoda za kineziologiju sporta.

A samo 10 minuta dnevno dovoljno je za dobru razinu kondicije, i to bez umora i znoja. ''Ujutro još dok sam u krevetu napravim 40 trbušnjaka, 40 leđnjaka, radim čučnjeve dok si perem zube i recimo nekakve sklekove na podu'', rekao je Vučetić.

Koje su još vježbe dobre za održavanje kondicije, i kako se na testiranju snašla reporterka Provjerenog, pogledajte večeras u Provjerenom u 22:05!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.