Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije tako jednostavno

Testirajte svoju kondiciju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naši mišići pamte, ali ako ih ne koristimo oni sami ne znaju što im je činiti.

Ekipa Provjernog u Dijagnostičkom centru Kineziološkog fakulteta, gdje svi sportaši dolaze procijeniti u kakvom je stanju njihova kondicija, testirala što je to kondicija i može li se izmjeriti.

Pročitajte i ovo Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6 večeras u Provjerenom Patila u agoniji sa slomljenim kukom, jer nije bilo liječnika da je pregleda! Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

>>Posljednje rudarke na Balkanu!

Nakon ispunjavanja upitnika, prvo se mjeri udio masnog tkiva u organizmu. Za žene je zbog reproduktivnog sustava normalna razina masnoće 20 posto, za muškarce tek 12 posto. Najvažniji su pri tom mišići koji troše svu mast koju unosimo u organizam.

A da bi naš organizam znao aktivirati mišiće prvo ih na tu akciju treba naučiti - baš kao što smo nekada učili voziti bicikl. Zato je bitno da se sportom bavimo kao djeca - jer mišići pamte.

''Kondicija nije samo - ja mogu puno trčat, ja mogu puno dignuti. Kondicija je ono što nam omogućava da prođemo kroz svakodnevne aktivnosti bez da smo na kraju dana izrazito umorni'', objasnio  je dr. sc. Vlatko Vučetić, sa Zavoda za kineziologiju sporta.

A samo 10 minuta dnevno dovoljno je za dobru razinu kondicije, i to bez umora i znoja. ''Ujutro još dok sam u krevetu napravim 40 trbušnjaka, 40 leđnjaka, radim čučnjeve dok si perem zube i recimo nekakve sklekove na podu'', rekao je Vučetić.

Koje su još vježbe dobre za održavanje kondicije, i kako se na testiranju snašla reporterka Provjerenog, pogledajte večeras u Provjerenom u 22:05!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene