Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlaze u povijest

Posljednje rudarke na Balkanu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesreće u rudniku događaju se gotovo svaki dan, a snaga i hrabrost nešto je bez čega se ne silazi u jamu. I do 400 metara pod zemljom to je jedan od najtežih i najopasnijih poslova.

Ekipa Provjerenog provela je dan s jedinim ženama rudarima na Balkanu, u rudniku mrkog ugljena Breza. Jedna od njih je i Sakiba Čolić. Njezin zadatak je prikupiti uzorke zraka za analizu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..." Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka

''Očitavam količinu zraka, količinu dioksida, količinu monoksida i metana, kako bismo u svakom trenutku znali kakva je kakvoća jamskog zraka'', rekla im je Sakiba.

>>10 minuta dnevno dovoljno je za zdrav organizam!

Prekorači li koncentracija bilo kojeg od plinova dopuštenu razinu, sigurnost je u rudniku ugrožena, a samim tim i životi kolega rudara. Posljednja nesreća u kojoj je poginuo rudar  dogodila prije sedam mjeseci upravo zbog trovanja plinovima.

Almedina je normirac. Svakih 10 dana dolazi na radilište izmjeriti koliko je posao napredovao. Njezini kolege zovu je šefica, a u šali spominju kako se ne žele zamjeriti ženi koja zna rukovati eksplozivom.

''Ja sam od proljeća do jeseni čini mi se 2000. palioc bila u nedostatku muških. Pa to znači da nikakv problem nije da ja sutra mogu minirat kao oni jer sam to već radila'', rekla je Almedina.

A kako su postale rudarke i koliko dugo se bave ovim poslom, pogledajte večeras u Provjerenom u 22:05!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene