Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako ste mislili da se tijekom dana mijenja samo razina energije u vašem tijelu, prevarili ste se. Bitan faktor je i mozak, a evo kako da sukladno s tim napravite raspored za savršen dan.


Mozak isto tako prati vlastiti ritam, koji se uglavnom bazira na vašim navikama spavanja, izlaganju svijetlu i naravno, genetskim predispozicijama. Ako se uskladite s tim ritmom, vaš život može postati zdraviji, sretniji i još produktivniji.

Vezani članci Provjereno: Priča o ljubavi i oprostu - 2 Ubio joj je kćer i unuka, uzeo sve što je voljela i uništio joj život. Ona je učinila nemoguće i – oprostila mu! Slika nije dostupna Otkriveno što MOZAK RADI tijekom sna

>> U 15 minuta 'stvorili' super matematičare

Najnovija studija Lynn Hasher, profesorice psihologije sa sveučilišta u Torontu i drugih stručnjaka za mozak, pokazala je nekoliko zanimljivih stvari. Ako se uskladite s ritmom mozga u različitim dijelovima dana, možete biti učinkovitiji, sagorijevati više kalorija pri vježbi i u konačnici, naravno, imati bolji seksualni život. Evo punog rasporeda:

7-9 sati
Najbolje vrijeme za strasti

'najbolje vrijeme za intimnost s partnerom jest odmah nakon buđenja', ističe dr. Ilia Karatsoreos, neuroznanstvenik sa sveučilišta Rockefeller, prenosi msnbc.com. Razlog tome? Iznimno visoka razina oksitocina, ili takozvanog 'hormona ljubavi', koji je na najvišoj razini pri buđenju u navedenom periodu dana. Dakle, prema Karatsoreosu, to je najbolje vrijeme za intimnosti svih vrsta.

Par savjeta:

- voditelj ljubav ili se mazite
- podsjetite partnera koliko ga volite
- nazovite svoju djecu (ako ih imate) koja su u školi, ili na faksu
- napišite nešto lijepo prijatelju ili rođaku

9-11 sati
Najbolje vrijeme za kreativnost

Vaš mozak sad ima umjerenu količinu hormona stresa kortizola, koji u razumnim količinama čak i pomaže mozgu da ostane fokusiran na zadatke. To je mišljenje Sung Lee, tajnice međunarodnog Udruženja za edukaciju o mozgu. Jedna studija sveučilišta u Michiganu, pokazala je kako su i mladi i starije osobe mentalno brzi ujutro. Pravo je to vrijeme za zadatke koji zahtijevaju analizu i koncentraciju.

Par savjeta:

- razvijajte nove ideje
- sastavite prezentaciju
- napravite vlastiti 'brainstorm' kako biste pronašli nova rješenja za probleme koji vas muče
- ako je potrebno, održite važan razgovor s liječnikom

11 ujutro do 14 sati popodne
Najbolje vrijeme za teške zadatke

U ovo vrijeme hormon sna melatonin je na najmanjoj razini, u odnosu na kasno navečer i rano ujutro. To znači da ste tad najspremniji na sebe preuzeti pregršt radnih zadataka, pokazala je jedna Njemačka studija.

Par savjeta:

- obavite svoju listu zadataka, pregledajte sve poruke
- napravite prezentaciju pred šefom ili klijentom
- riješite teške probleme s partnerom

14-15 sati
Najbolje vrijeme za odmor

kako biste provarili ručak, vaše tijelo šalje krv više prema želucu nego mozgu. Gledajte da ručate bliže 14 sati, jer bi vas ručak u podne mogao navesti na pomisao tipa 'E, da mi je sad kauč u blizini'. Studija sveučilišta Harvard pokazala je kako se tijelo u tom periodu nakratko uspava.

Par savjeta

- odlično vrijeme za meditaciju ili molitvu
- čitajte neki časopis, novine ili surfajte po internetu
- prošetajte malo

15-18 sati
Najbolje vrijeme za suradnju

'U to vrijeme mozak je već poprilično izmoren', kaže dr. Paul Nussbaum, profesor neurokirurgije u medicinskoj školi sveučilišta Pittsburgh. To ipak ne znači da ste pod stresom. Iako više niste na jutarnjoj razini, i dalje niste razdražljivi, pa je sasvim u redu održati kratak sastanak s kolegama.

Par savjeta:

- napravite 'brainstorm' (razmjena ideja i rješenja) s kolegama
- dobro vrijeme za trening snage

18-20 sati
Najbolje vrijeme za osobne zadatke

U tom periodu dana, znanstvenici su otkrili kako mozak ulazi u takozvanu fazu 'budnog održavanja', kad je proizvodnja melatonina (hormon sna), na najmanjoj razini u danu. Šanse za umor tada su vam na najmanjoj razini. Najbolje je to vrijeme za hvatanje posljednjih zraka sunca i svjetlosti te šetanje, ili šetanje psa.

Par savjeta:

- obavite kućne poslove
- uživajte u obiteljskom druženju
- napravite ukusno jelo

20-22 sata
Najbolje vrijeme za opuštanje

Negdje oko 20 sati događa se nagli prijelaz iz izrazito budnog u pospano stanje, kako vam razina melatonina naglo raste u tijelu.

Par savjeta:

- pogledajte zanimljiv i lagan film
- bavite se laganim poslovima, koji ne zahtijevaju veliku koncentraciju

22 sata nadalje
Vrijeme za spavanje

Vaš mozak se priprema povezati sve što ste naučili i proživjeli u danu, a to radi tijekom sna. Prioritet bi vam trebao biti prospavana noć. Zapravo, već nakon večere, prigušite svjetla u dnevnom boravku, kako biste tijelu dali do znanja da se dan bliži kraju. Mozgu je ipak potreban i odmor.

Par savjeta:

- lezite u krevet s kojom dobrom knjigom u rukama za čitanje
- ako imate dnevnik, napišite štogod u njega
- zaspite čitajući nešto što želite zapamtiti ujutro

Eto ga, tako otprilike izgleda tempo našeg mozga, a ako ste već u tom ritmu, jamačno se osjećate bolje od mnogih oko vas.