Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjetski dan astme: U većine bolesnika astma slabo kontrolirana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se obilježava Svjetski dan astme, bolesti koja je nekada imala smrtonosne posljedice, ali je i danas, unatoč razvoju novih lijekova i smjernica u liječenju, kod velikog broja bolesnika slabo kontrolirana i mnogi nepotrebno pate od njezinih simptoma.

Međunarodna stručna udruga "GINA - Global Initiative for Astma", obilježavanjem toga dana nastoji podići svijest o važnosti ranog otkrivanja, liječenja i dobre kontrole astme, posebice što međunarodna istraživanja pokazuju da 55 posto liječenih bolesnika s astmom u Europi nema tu bolest pod kontrolom, 70 posto ih osjeća zaduhu 3-6 puta tjedno, čak 80 posto ih primjenjuje simptomatski lijek 2-3 puta tjedno, a 58 posto ih se zbog napada astme budi noći barem jednom tjedno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ana Jelušić u bolnici zbog teškog napada astme Slika nije dostupna Prašina u autu izaziva alergijsku reakciju

Pojavnost astme u Hrvatskoj nije poznata, ali promatrajući podatke zemalja u okruženju, može se procijeniti da od astme boluje između 4 i 5 posto našeg stanovništva, što znači oko 220.000 bolesnika, navodi u priopćenju u GlaxoSmithKline, vodeća svjetska farmaceutska kompanija u istraživanju i razvoju lijekova za astmu i ostale plućne bolesti. Prosječna ambulanta obiteljske medicine u Hrvatskoj ima od 60 do 110 bolesnika s astmom.

Liječenje astme danas je usmjereno postizanju normalne kvalitete života te aktivnom i ispunjenom životu bolesnika, no ispitivanje u pet europskih zemalja pokazalo je da su bolesnici s astmom koji su loše kontrolirani istovremeno i opterećeni simptomima bolesti, a time troše znatnija zdravstvena financijska sredstva i učestalije posjećuju liječnike.

Također, ispitivanje je otkrilo da bolesnici i dalje precjenjuju stupanj kontrole astme, te da se 40 posto loše kontroliranih bolesnika smatra potpuno ili dobro kontroliranima usprkos simptomima koje osjećaju. To znači da bolesnici ne prijavljuju simptome tijekom posjete liječniku i nepotrebno trpe simptome koji bi inače mogli biti kontrolirani s obzirom na dostupnost učinkovitih lijekova, navodi GlaxoSmithKline.

Voditeljica Odjela za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju pri KB "Sv.Duh" dr. Asja Stipić Marković ističe da danas vidimo značajan napredak u kontroli astme u našoj zemlji te da više gotovo nema teških, po život opasnih situacija. Medutim, s obzirom da je astma bolest koja djeluje na principu iznenađenja, potrebno je neprestano podsjećati na tu latentnu opasnost.

"Podaci ukazuju da se iza dojma riješenog problema astme krije stanje nepotpune kontrole bolesti", upozorava Stipić Marković.

S astmom se vrlo često povezuju i alergije jer je dokazano da 70 posto onih koji imaju astmu imaju i alergijsku hunjavicu, a 30 posto onih koji imaju hunjavicu razviju astmu.

Uzrok porasta oboljelih od alergija u zadnjih 25 godina nije posve poznat, a stručnjaci, među ostalim, traže krivca u općem zagađenju zraka.

"Pretpostavlja se također da porast alergija, pa i astme, potiče i suvremeno poboljšanje higijene jer dok se organizam ranije morao boriti s bakterijama, glistama i drugim nametnicima - nije se usmjeravao na neškodljive tvari poput peludi, bjelančevina i slično", ističe ravnatelj Dječje bolnice "Srebrnjak" dr. Boro Nogalo. U toj se središnjoj hrvatskoj ustanovi za liječenje astme kod djece broj pacijenata oboljelih od astme i alerija u zadnjih pet godina udvostručio.

Kod djece se astma najčešće javlja u dobi od tri do pet godina, a pretpostavlja se da u Hrvatskoj osam posto djece pati od te bolesti.

Bolnica "Srebrnjak" i ove godine obilježava Dan astme pod motom "Možeš kontrolirati svoju astmu". Tako su jučer organizirane vježbe disanja za djecu te primanje građana u astma-savjetovalištu, a danas se održava predstava za djecu i predavanje za liječnike primarne zdravstvene zaštite. Za sutra su predviđena predavanja za roditelje djece astmatičara na temu sporta i astme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene