Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gripa H1N1 najčešće i najteže pogađa sasvim malu djecu i mlade te, u iznimno teškim slučajevima kod njih izaziva respiratorne probleme i povećanu stopu smrtnosti, rezultati su odvojenih istraživanja skupine meksičkih i kanadskih znanstvenika.


Rezultati studije bit će objavljeni 4. studenog u znanstvenom časopisu Journal of the American Medical Association, a prethodno će biti predstavljeni na konferencije Europske udruge za intenzivnu skrb koja se ovaj tjedan održava u Beču. Znanstvenici su istraživanje prve faze infekcije virusom H1N1 proveli u dva navrata - između 18. ožujka i 1. lipnja u Meksiku te između 16. travnja i 12. kolovoza u Kanadi.

U Meksiku su svi teški slučajevi zaraze gripom kod mlađih pacijenata kasnije bili povezani s teškim akutnim respiratornim sindromom, nakon kojega je uslijedilo stanje šoka te u 40 posto slučajeva - smrtni ishod. Većina pacijenata tijekom procesa liječenja dobivala je antibiotike, a 45 ih je primalo antiviralni lijek Tamiflu ili Relenzu. 'Analizom smo ustvrdili da su virusom H1N1 bile najteže pogođena djeca i mlađe osobe', rekao je voditelj istraživanja u Meksiku, dr. Guillermo Dominguez-Cherit.

Vezani članci Toni Kljaković Gašpić Pogoršava se stanje s koronom u Splitu: "Nikad nije bilo gore. Sve je više mladih, situacija nije dobra" Gripa, Ilustracija Ipak nije nestala: U Splitu zabilježena prva dva slučaja gripe

Njegov kanadski kolega dr. Anand Kumar iz bolnice sv. Bonifacije iz Winnipega, zajedno sa suradnicima došao je do istog zaključka. On je potvrdio da je mortalitet veći kod adolescenata i mlađih ljudi relativno dobrog zdravlja. (Hina)