Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Istraživanje pokazalo

Svinjska gripa najsmrtonosnija za djecu, adolescente i mlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gripa H1N1 najčešće i najteže pogađa sasvim malu djecu i mlade te, u iznimno teškim slučajevima kod njih izaziva respiratorne probleme i povećanu stopu smrtnosti, rezultati su odvojenih istraživanja skupine meksičkih i kanadskih znanstvenika.

Rezultati studije bit će objavljeni 4. studenog u znanstvenom časopisu Journal of the American Medical Association, a prethodno će biti predstavljeni na konferencije Europske udruge za intenzivnu skrb koja se ovaj tjedan održava u Beču. Znanstvenici su istraživanje prve faze infekcije virusom H1N1 proveli u dva navrata - između 18. ožujka i 1. lipnja u Meksiku te između 16. travnja i 12. kolovoza u Kanadi.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi

U Meksiku su svi teški slučajevi zaraze gripom kod mlađih pacijenata kasnije bili povezani s teškim akutnim respiratornim sindromom, nakon kojega je uslijedilo stanje šoka te u 40 posto slučajeva - smrtni ishod. Većina pacijenata tijekom procesa liječenja dobivala je antibiotike, a 45 ih je primalo antiviralni lijek Tamiflu ili Relenzu. 'Analizom smo ustvrdili da su virusom H1N1 bile najteže pogođena djeca i mlađe osobe', rekao je voditelj istraživanja u Meksiku, dr. Guillermo Dominguez-Cherit.

Njegov kanadski kolega dr. Anand Kumar iz bolnice sv. Bonifacije iz Winnipega, zajedno sa suradnicima došao je do istog zaključka. On je potvrdio da je mortalitet veći kod adolescenata i mlađih ljudi relativno dobrog zdravlja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene