Europska Unija 2009. donijela je odluku o zabrani prodaje žarulja sa žarnom niti.


EU je takvu odluku donijela na temelju istraživanja koje je jedna belgijska tvrtka provela za Europsku komisiju na uzorku od 5 štednih žarulja.

>>Doznajte sve o razlikama između klasične i štedne žarulje

Vezani članci Ivana Jerković Erak - 3 Kako je moglo doći do ovoga? Kupila stan s čistim papirima, a sad će ostati bez njega: "Nisam kriva za ništa, a snosim posljedice za sve" Ivana Jerković Erak I to je u Hrvatskoj moguće: Mlada žena kupila stan s čistim papirima, platila porez i renovirala ga. A sada bi mogla ostati bez njega

Ekipa Provjerenog razgovarala je s autorom dokumentarnog filma ''Bulb fiction'' u kojem se propituje ispravnost zabrane upotrebe klasičnih žarulja. ''EU je htjela uvesti zabranu i htjeli su brojek kojima će to potkrijepiti. Ali nitko zapravo nije htio znati što je stvarno u štednim žaruljama. Nitko zapravo nije želio znati utjecaj zabrane,koliko energije će se stvarno uštedjeti. Pa napravili su istraživanje na 5 štednih žarulja! To je ništa'', rekao im je Moritz Gieselmann.

>>Jesu li štedne žarulje opasne za zdravlje?

A najveći problem predstavlja živa koja se nalazi unutar štedne žarulje. Gieselmann tvrdi kako štedne žarulje bez žive ne postoje, a njihova reciklaža je izuzetno teška. ''Došli smo do zaključka da štedne žarulje bez žive ne rade, a njihova reciklaža je izuzetno teška. Čak ako ih i reciklirate, ostaju vam vrlo vrlo toksični materijali, za koje nitko ne zna što s njima učiniti.  U Njemačkoj se deponiraju zajedno s nuklearnim otpadom'', ističe Gieselmann.

U Hrvatskoj ne postoje postrojenja za obradu ili zbrinjavanje opasnog otpada. Ako se kojim slučajem štedna žarulja razbije, živa u njoj odlazi u okoliš. A živa je najotrovniji element prisutan na Zemlji.

Štede li štedne žarulje struju ili štete zdravlju, pogledajte večeras u Provjerenom u 22:00!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.