Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tvrdnja da cijepljena djeca imaju 500 posto više bolesti od necijepljene djece nije znanstveno utemeljena.


''Studija'' prema kojoj cijepljena djeca imaju 500 posto više bolesti od necijepljene djece, a o kojoj je izvorno 21. lipnja 2012. pisao DNEVNIK.hr, nije znanstveno utemeljena, naime, nije riječ o nikakvom istraživanju.

Riječ je o najobičnijoj anketi koja se provodila na stranici VaccineInjury koju vodi švicarski homeopat i antivakser Andreas Bachmair, upozorio je Faktograf nakon što se dezinformacija počela širiti Facebookom, uz napomenu da se na toj stranici može naći informacija da istraživanje još traje te se pozivaju roditelji necijepljene i cijepljene djece da ispune upitnik.

Metodologija kojom je Bachmair došao do svojih zaključaka nije znanstvena, naime, svatko može ispuniti upitnik, neovisno o tome je li osoba roditelj, ili ne, a i roditelji koji su ispunjavali anketu čine pristrani uzorak.

Istražujući rezultate navedene ankete, David Gorski, američki kirurški onkolog, profesor kirurgije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Wayne i kirurški onkolog na Institutu za rak Barbare Ann Karmanos, poznat po javnom prokazivanju znanstveno neutemeljenih tvrdnji, podsjeća Faktograf, primijetio je da je 99,69 posto ispitanika izjavilo da su sretni što nisu cijepili svoju djecu i da manje od 10 posto njih preferira konvencionalnu medicinu u odnosu na alternativnu i homeopatsku.

Čak je i sam Bachmair na portal istaknuo da ''predstavljeni rezultati nisu dio formalne studije, već neformalnog osobnog istraživanja''.

DNEVNIK.hr je 21. lipnja 2012. pisao da ''velika studija potvrđuje saznanja drugih nezavisnih studijskih istraživanja koja su uspoređivala zdravlje kod cijepljene i necijepljene djece''. U tekstu se također navodi da istraživanje nisu objavili mediji, niti su ga podržale Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ili bilo koje druge agencije jer se ne usuđuju ''objektivno usporediti zdravlje necijepljene i cijepljene djece''.

Kao izvor svih ovih tvrdnji navodi se stranica Natural news koja, prema bazi podataka Media Bias/Fact Check, podsjeća Faktograf, učestalo objavljuje sadržaj koji je činjenično netočan i neutemeljen. Navedeni portal ''drži'' Mike Adams, bloger koji je skeptičan prema cjepivima i čije su netočne medicinske tvrdnje znanstvenici više puta raskrinkali.

Kada je riječ o uspoređivanju zdravlja necijepljene i cijepljene djece, postoje i razlozi zašto se takve studije rijetko izvode. Gorski objašnjava da antivakseri traže placebom kontrolirana ispitivanja, ne shvaćajući kako bi takva studija bila neetička. Naime, u tom bi slučaju placebo skupina, odnosno ona koja nije primila cjepivo, bila nezaštićena od potencijalno opasnih dječjih bolesti. Osim toga, takve studije trebale bi se provoditi na velikom broju djece, pa su, osim toga što su neetičke, skupe i komplicirane za izvesti.

Unatoč tome, protivnici cjepiva i dalje ih pokušavaju provesti, ali gotovo za svaku se može pronaći metodološke manjkavosti zbog kojih one nikako ne mogu biti relevantne, a manjkavosti onih koje “pokazuje” da su necijepljena djeca zdravija od cijepljene kao i drugih sličnih studija, raskrinkao je Health Feedback, fact-checking portal za koji pišu medicinski stručnjaci, uz napomenu da stvarna znanstvena istraživanja nisu pronašle nikakve štetne posljedice cijepljenja kod cijepljene djece u usporedbi s necijepljenom djecom.

U tekstu koji je objavljen na DNEVNIK.hr, navodi se i kako je imunologinja Tetyana Obukhanyc u svojoj knjizi “Iluzije cijepljenja” objasnila kako se imunitet protiv bolesti ne stvara cijepljenjem te da o tome hoćemo li od nečega oboljeti ili nećemo odlučuje izloženost bolesti.

Riječ je o osnivačici radikalne antivakserske organizacije Physicians for Informed Consent, piše portal Snopes, koja zarađuje tako da prodaje pristup svojim predavanjima i prodaje lijek za autizam. Ne postoji znanstveno utemeljenje za takav oblik “liječenja” autizma, podsjeća Faktograf.

Dijete - 1 Strašna ispovijest žene koja je dijete liječila opasnom kemikalijom: "Tada sam shvatila što radim..."
Ilustracija (Foto: Thinkstock/Guliver) Oni se časte, a osobe s PSA-om plaćaju: "Ponašaju li se naši političari autistično ili su samo prgavi, nekomunikativni i nepristojni?"

Ovo je originalan netočan članak koji je DNEVNIK.hr objavio 21. lipnja 2012.

Posljednja velika studija potvrđuje saznanja drugih nezavisnih studijskih istraživanja koja su uspoređivala zdravlje kod cijepljene i ne cijepljene djece.

Naime, sve te studije su pokazale da cijepljena djeca imaju dva do pet puta više dječjih bolesti i alergija od necijepljene djece. Ovo veliko istraživanje pokrenuo je istraživač Andrea Bachmair te je ono još uvijek u tijeku. U istraživanje je uključio 11.000 ispitanika, uglavnom iz SAD-a , dok su sve druge studije provodile anketiranje manjih skupina obitelji. Fokus za sve studije bio je uglavnom na dječjim bolestima.

Ipak, rezultati su bili slični. Naravno, niti jedno od istraživanja nisu objavili mediji, niti su ona financirana od strane Svjetske zdravstvene organizacije ili bilo koje nacionalne ili međunarodne agencije zdravstvene ili medicinske struke. Oni se ne usuđuju objektivno usporediti zdravlje necijepljene i cijepljene djece, piše Natural news.

>> Njemačka i Švicarska svoje građane ne sile na cijepljenje, ali Hrvatska – da!

Dramatične posljedice koje cjepivo može izazvati nikada nisu bile u središtu pozornosti jer jako malo ljudi prijavljuje takve probleme. Zapostavljanje tog problema najčešće se događa  zbog toga što je to složen sustav koji treba stručne liječnike, zbog toga što većina roditelja ne zna gotovo ništa o tome, ali i zbog toga što se samo reakcije nastale odmah nakon cijepljenja uzimaju u obzir, odnosno pripisuju cjepivu. Prema tome, čak većina strašnih nuspojava se prešuti, a dugoročne negativne zdravstvene posljedice koje proizlaze iz cjepiva uopće se ne smatraju relevantnima.

Dječje bolesti na kojima je bio naglasak u dosadašnjim istraživanjima su uključivale astmu, kronični bronhitis, alergije, upale uha, dijabetis, poremećaje spavanja, disleksiju, migrene, hiperaktivnost, epilepsiju, depresiju i sporiji razvoj govora i motorike.

1992. godine, skupina istraživača s Novog Zelanda anketirala je 245 obitelji s ukupno 495 djece. Djeca su podijeljena na 226 onih koji su bili cijepljeni i 269 onih koji nisu bili cijepljeni s tim da je 81 obitelj imala i cijepljenu i necijepljenu djecu. Razlike su bile dramatične. Naime, kod necijepljene djece uočena je daleko manja učestalost dječjih bolesti , nego što je to bio slučaj kod cijepljene djece.

>> Cjepivo protiv svinjske gripe uzrokuje narkolepsiju?

Zanimljiv je i rezultat drugog istraživanja provedenog na Novom Zelandu među djecom rođenom tijekom ili nakon 1977. Naime, nitko od necijepljene djece nije imao astmu, dok je gotovo 25% cijepljene djece do 10 godina imalo astmu.

Imunologinja, dr. Tetyana Obukhanych je napisala zanimljivu knjigu 'Iluzije cijepljenja' koja se tiče ove tematike. Ona je objasnila kako se imunitet protiv bolesti ne stvara cijepljenjem te da o tome hoćemo li od nečega oboljeti ili nećemo odlučuje izloženost bolesti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju