Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne za necijepljenje

Njemačka i Švicarska svoje građane ne sile na cijepljenje, ali Hrvatska – da!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema iskustvu odvjetnika, jedino u Hrvatskoj izbjegavanje cijepljenja kažnjava se s 2.000 kuna!

Ako ste jedan od onih koji žive u zabludi kako je izbor liječenja vaša privatna stvar, točnije jedno od temeljnih ljudskih prava, hrvatsko zakonodavstvo će vas demantirati! Šokantno, ali istinito, barem kada je u pitanju cijepljenje školske djece. Naime, iako je Zakonom o zaštiti prava pacijenata svakom od nas zajamčeno i pravo da odbijemo liječenje, zakonska odredba o obaveznom cijepljenju poništava to pravo.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Zainatite li se i odbijete svoje dijete izvrgnuti ijednom od 15 propisanih cjepiva tijekom školovanja, država će vas lupiti po džepu s 2.000 kuna kazne! No, moglo bi se reći da smo još dobro prošli, jer u Francuskoj su, pak, zabilježeni slučajevi kada je socijalna služba iz istog razloga djecu – uzela!

Dok iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da nas takva odredba čuva od širenja smrtonosnih bolesti, grupica roditelja tvrdi – to su gluposti! Temelji zabluda leže u općoj neinformiranosti, tvrdi Siniša Julija, otac dvoje male djece, koji već treću godinu odbija cijepiti svoju djecu. Odlučio je ne oslanjati se isključivo na jednostrane informacije javnih službi, već posvetiti više pažnje informacijama i studijama dostupnim na internetu.

'Kad je to bio toliki pritisak na ljude i preko medija im se ulijevao strah u kosti da se moraju ići cijepiti, jer ne znam što će se dogoditi. E, onda sam krenuo istraživati i odlučio sam da ne budem cijepio ni sebe i da preporučujem drugima da se informiraju i da ne cijepe ni sebe ni svoju djecu ', kaže Siniša, inače i jedan od osnivača udruge Život ili cijepljenje.

Je li u pitanju nužda ili ipak samo nečiji interes pogledajte u prilogu u Provjerenom!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene