Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je temeljitiju istragu mogućeg utjecaja cjepiva Pandemrix proizvođača GlaxoSmithKline i drugih cjepiva protiv gripe H1N1 na pojavu narkolepsije, rijetkog poremećaja spavanja.


WHO je preporuku objavio na temelju finskog istraživanja koje je pokazalo da su djeca cijepljena Pandemrixom imala devet puta više izgleda za narkolepsiju, pojavu naglog i neočekivanog padanja u san.

Vezani članci Ilustracija Stiglo izvješće Nacionalnog stožera: Pogledajte kakvo je stanje u vašoj županiji Pandemija koronavirusa, ilustracija - 5 Stiglo novo izvješće Nacionalnog stožera: Doznajte kakvo je stanje u vašoj županiji

>> Uspješno testiranje: Uskoro cjepivo protiv svih oblika gripe?!

Glasnogovornica WHO-a Alison Brunier rekla je u Ženevi da WHO neće mijenjati postojeće preporuke o Pandemrixu, jer su 'potrebne temeljitije istrage o vezi između narkolepsije i cijepljenja ne samo Pandemrixom već i drugim cjepivima protiv H1N1'.

GSK, proizvođač Pandemrixa, rekao je da proučava finsko istraživanje no da je prerano za zaključke. Osim GSK-a cjepivo protiv pandemije H1N1 proizvode još Novartis, Sanofi, Aventis, CSL i Baxter.

Povećana opasnost od narkolepsije zasad je istraživana samo u slučaju Pandemrixa, no potrebno je istražiti i utjecaj drugih cjepiva, rekla je Brunier. Prema podacima GSK-a više od 31 milijun doza Pandemrixa distribuirano je u 47 zemalja. GSK je obaviješten o 162 slučajeva narkolepsije do 31. siječnja 2011., od čega 70 posto u Finskoj i Švedskoj. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju