Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazi kroz nos

Smrtonosna ameba prijeti dvjema općinama, ugroženo 6.000 života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetka ali smrtonosna vrsta amebe otkrivena je u američkoj saveznoj državi Louisijani, a prijeti zarazom 6.000 stanovnika dvije općine u toj državi.

Državne i javne službe provjeravaju više od 80 sustava za filtriranje vode, koji koriste isto dezinfekcijsko sredstvo za vodu kao i općine St. Bernard te DeSoto, u kojima je otkrivena smrtonosna ameba naegleria fowleri. U kolovozu je preminuo dječak  nakon što se zarazio upravo tom amebom na drugom kraju Lousiane pa je zabrinutost kod stanovništva velika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strahuje se od širenja Smrtonosni "virus krvavih očiju" prvi put zabilježen u ovoj europskoj zemlji: Cjepiva nema, a stopa smrtnosti je jeziva Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir

>> VIDEO Opasna bakterija ga ubila u SAMO 48 sati

Ameba Naegleria fowleri živi u toplim, slatkovodnim stajaćicama, vodama loše održavanih bazena za kupanje s malo klora, toplim otpadnim vodama iz tvornica i u tlu, obično u ljetnim mjesecima, za vrijeme suša. U živčani sustav ulazi nakon udisanja inficirane vode, pripojivši se na njušne živce. Potom migrira u nosni živac u prednjem mozgu, gdje se jako namnoži hranjenjem živčanim tkivom. Tijekom ovog stadija, koji se događa 3-7 dana nakon infekcije, tipični su simptomi parosmija i anosmija (kao i ageuzija), dok su živčane stanice konzumirane i zamijenjene mrtvim lezijama.Nakon što su se organizmi amebe namnožili i pojeli veći dio živca za njuh, infekcija se velikom brzinom širi kroz aksone mitralnih stanica na ostatak mozga, što rezultira simptomima encefalitisa, uključujući migrenu (glavobolju), mučninu, vrućicu i ukočenost vratnih mišića, što napreduje do povraćanja, delirijuma, moždanog udara i na kraju, nepovratne kome. Smrt obično nastupa nakon 14 dana zbog zatajenja dišnog sustava, kad se infekcija proširi na produženu moždinu, koja upravlja temeljnim životnim procesima: disanjem, probavom i radom srca, te uništi autonomne živčane stanice primozga. Obje navedene općine imaju jednu zajedničku stvar, a ta je da se njihova voda dezinficira mješavinom klora i amonijaka koja se naziva kloramin. U Lousiani, inače, 1.300 ostalih vodenih sustava za dezinficiranje koriste čisti klor., prenosi agencija AP.

Kloramin se koristi, gotovo u pravilu, kao sekundarno dezinfekcijsko sredstvo, jer proizvodi manje nusprodukta od običnog klora i duže se zadržava u sustavu pa voda ostaje sigurna i u najdaljim dijelovima distribucijskog sustava, podatak je kojeg ističe američka Agencija za zaštitu okoliša.

Svaka pregledana točka u općini DeSoto imala je u vodi vrlo malo klora, između 0,05 do 0,4 miligrama po litri, što nije dovoljno da uništi smrtonosnu amebu. Prema podacima zdravstvenih dužnosnika iz Australije, gdje je u 60-im godinama prošlog stoljeća prvi put zabilježena zaraza tim mikroorganizmom, minimalna razina klora potrebna da voda bude čista od te amebe iznosi 0,5 miligrama po litri.

U Australiji od 1981. godine više nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze tom amebom.

Sama zaraza se odvija isključivo na jedan način - udisanjem kroz nos zaražene vode, gdje se ona hvata, razmnožava i ulazi u mozak te nastavlja uništavati moždane stanice, ističu stručnjaci. Zaraza tom amebom se zove bolest središnjeg živčanog sustava ili primarni amebni meningoencefalitis.

'Iznimno je teško dobiti tu zarazu. Nažalost, ako se zarazite, vrlo je smrtonosna', istaknuo je John Neilson, administrator prvog vodnog okruga župe DeSoto.

Lokalne vlasti i dalje ne znaju kako je ameba stigla u sustav, no ističu kako je voda sigurna za piće, jer ameba je bezopasna ako je se unese u tijelo kroz usta. Ipak, tiskali su pamflete s informacijama o temperaturi vode za tuširanje i drugim mjerama opreza za lokalno stanovništvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene