Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo istraživanje

Samac ste? Prijeti vam...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samci imaju do 80 posto veći rizik za razvoj depresije u usporedbi s ljudima koji žive u obiteljima, pokazalo je finsko istraživanje koje je je tijekom osam godina na skupini od 3500 Finaca pratilo potrošnju antidepresiva.

Autori istraživanja, objavljenog u časopisu BioMed Centrals Public Health, ističu da je udio samačkih domaćinstava u zapadnim zemljama u posljednjih 30 godina narastao i danas svaka treća osoba u SAD-u i Velikoj Britaniji živi sama.

Među ispitanicima je bilo 1776 žena i 1695 muškaraca u prosjeku starih 44,6 godina i analizirano je niz faktora koji utječu na život - od društvenog okruženja, uvjeta na poslu, obrazovanja, prihoda, zaposlenosti i uvjeta stanovanja, pušenja, potrošnje alkohola do tjelesnih aktivnosti.

Glavnim faktorima rizika za depresiju istraživanjem su identificirani uvjeti života kod žena i pomanjkanje društvene potpore kod muškaraca.

Istraživanjem je utvrđeno da su kupovali 80 posto više antidepresiva tijekom tih osam godina koliko je trajalo istraživanje, u usporedbi s onima koji ne žive sami i smatraju da život s drugima može pružiti emotivnu potporu i osjećaj socijalne integriranosti i povjerenja.

Stručnjaci poručuju da se samcima mora dati prilika da govore o svojim problemima. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Ilustracija ALARMANTNI PODACI Tiha pandemija Europe i Baltika: "Gledajući dalje u prošlost, zabilježen je najveći porast u posljednjih 25 godina" Depresija, ilustracija Dobna granica sve niža Alarmantni podaci: "Porast teških dijagnoza, samoozljeđivanje mladih postalo je ogroman problem"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene