Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rodilišta su dio zdravstva gdje se mnogo ulagalo posljednjih godina. Vidi se to i po zadovoljstvu velikog dijela rodilja s tretmanom i uvjetima smještaja. Ipak, dio majki htio bi imati mogućnost porođaja u svom domu, što u Hrvatskoj još uvijek nije zakonski regulirano.


Ladina mama u rodilište je došla u strahu i sa željom da rodi carskim rezom. No, liječnici su je uvjerili da ona to može i sama. 'Kad ste prvorotka u 33., makar to danas nije ništa čudno, imate 101 strah i strpnju, ali uz ovakvo osoblje, i ovakav tretman, ja nemam riječi, ja sam prezadovoljna. Jučer sam popodne rodila, sad sve funkcionira savršeno', kazala je Dragana Purić.

Vezani članci Gordana Buljan Flander Psihologinja o vršnjačkom nasilju: "Na svaki oblik nasilja treba reagirati odmah. Ono se dešava u svakoj školi" Na opasnom raskrižju postavljen znak Nakon objave na DNEVNIK.hr-u na opasno raskrižje postavili znak, a gradonačelnik zatražio uređenje pješačkog prijelaza

Upravo ljudski odnos u rodilištu i nakon porođaj, ono je što većina žena želi. U Vinogradskoj se trude da porođaj bude što prirodniji, a bebe su smještene s majkama. 'Mi smo zadovoljni s tim načinom i nadamo se da ćemo uskoro, u sljedećih par mjeseci dobiti taj naslov 'rodilište prijatelj djece', iako mi sve korake za postizanje tog prestižnog naslova primjenjujemo već duže', kazao je dr. Krunoslav Kuna.

>> Natalitet u Dalmaciji u plusu, a brojna mala rodilišta zatvorena

Kako bi majkama i bebama bilo udobnije - odjel je i renoviran. 'Uloženo je u zadnjih godinu dana preko milijun i pol, gotovo dva milijuna kuna', dodao je Kuna.

Bez obzira na pozitivne promjene u rodilištima, svoje treće dijete Maja je rodila kod kuće. 'To mi je jedno iskustvo koje me totalno obogatilo i promijenilo. I mene i moju obitelj', kazala je Maja Feil Ostojić.

Porod kod kuće u Hrvatskoj još uvijek je izvan okvira. Za siguran porod kod kuće potrebna je educirana primalja i spremno vozilo hitne pomoći što u kod nas još nije moguće, ali bit će tvrdi mjerodavni ministar za tri do pet godina. Puno prije, Unicef planira pokrenuti projekt - rodilište prijatelj majki. 'To je u prvom redu usmjereno na sve one medicinske postupke i okolnosti u kojima se žena nalazi neposredno prije, tijekom i nakon poroda', kazali su iz Unicefa.

Na taj način više bi žena dobilo priliku iskusiti prirodni porod, kakav je unatoč strahu na kraju imala i Ledina mama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook