Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi idu u Split

Natalitet u Dalmaciji u plusu, a brojna mala rodilišta zatvorena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska stari, pokazao je to i posljednji popis stanovništva. No, splitsko rodilište najjače je po broju rođenih beba u zemlji, oko 4.900 u godinu dana. Ondje stiže i puno rodilja iz Imotskog, Makarske, Vrgorca i Supetra gdje su mala rodilišta već duže zatvorena i pitanje je hoće li se uopće otvoriti.

Dječji smijeh odzvanja diljem Dalmacije. Natalitet je pozitivan. Pa i bazeni na Poljudu imaju za koga raditi. Većina djece koja se u njima kupaju rođena je u splitskom rodilištu. Tamo nam kažu da su najjače hrvatsko rodilište po broju rođenih beba. Oko 4.900 ih se rađa na godinu.

Pročitajte i ovo Makarska; ilustracija - 4 Velike razlike Po razvijenosti prestigli veliki grad, no nisu svi zadovoljni: "Ubila me ova betonizacija" Dijete Na dobrom tragu Neki dijelovi Hrvatske sve su prazniji, ali neki žive novim životom: Četiri grada su rekorderi, a za to postoje dobri razlozi

>> FOTO Evo u kakvim uvjetima rađaju Varaždinke!

No, u Splitu rađaju i trudnice iz Imotskog, Vrgorca, Makarske... Razlog je što su rodilišta u manjim gradovima jednostavno zatvorena. Primalje pomažu trudnicama na hitnoj pomoći i voze ih u Split. 'Ove godine smo u Split prepratili 110 trudnica', kaže nam primalja Biljana Šarić iz Doma zdravlja Makarska.

Makarska obitelj s kojom smo razgovarali ima četvero djece. Drago im je što im se dvoje rodilo baš u makarskom rodilištu. 'Ovdje ste nekako sigurniji. Ja sam ujutro ovdje pila kavu, a popodne išla roditi. To je nekakva sigurnost, drugačiji osjećaj', kaže majka iz te obitelji.

Za sada sve rodilje na vrijeme odlaze u Split, a kada bebe urane, babice porađaju i u vozilu hitne pomoći. 'I dok je rodilište bilo otvoreno, znalo se dogoditi da ih porodimo u vozilu. Ja sam ih pet porodila', priča primalja Biljana Šarić.

Mještani bi rado svoja rodilišta, jedan nam Makaranin kaže da njegov grad rodilište zaslužuje jer je ondje sve više djece.

No, stručnjaci ističu kako je moderno splitsko rodilište sigurnije jer ima operacijske dvorane i sve potrebno u slučaju komplikacija pri porodu. S tim se, istina, lako složiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene