Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50 posto neželjenih trudnoća

Rizik od neželjene trudnoće smanjen je na minimum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kondom je puknuo, isto se može dogoditi s dijafragmom, propuštena je jedna kontracepcijska pilula, snošaj nije prekinut na vrijeme ili žena nije bila svjesna da zapravo ne zna kad su joj plodni dani jer je ovulacija vrlo promjenjiva u svojoj duljini.

K tome, prečesto se zaboravlja kako spermij preživljava pet dana u spolnim organima žene pa je spreman 'pričekati' ovulaciju. Sve su to razlozi koji mogu dovesti do neplanirane trudnoće. Približno je 50 posto svih trudnoća u Hrvatskoj neplanirano, dok ih oko 25 posto završi pobačajem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Siva zona Znate li u kojim je županijama najveća stopa pobačaja? Trećina žena se na korak odlučuje u braku Poljakinje na prosvjedu protiv zabrane pobačaja na udaru kritika "Novi alat represije žena": Poljska vlada uvodi registar trudnoća

Da bi se to izbjeglo, jedini način sprečavanja neplanirane trudnoće nakon neštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode hitna je kontracepcija, tzv. 'pilula dan poslije'. Predstavlja drugu priliku za planiranje obitelji, ali nikako ne može zamijeniti metode redovite kontracepcije. Za kontracepciju nakon rizičnog snošaja liječnici odnedavno propisuju efikasniju metodu od dosadašnjih, Ellaone nehormonsku pilulu s ulipristal acetatom.

>> Svaka treća Hrvatica tvrdi da vodi ljubav svaki dan

U odnosu na pilule Escapelle, koje sadrže hormon levonorgestrel i propisuju se posljednje dvije godine, djelotvornije su. 'Istraživanja su pokazala da je na 1.600 žena koje su unutar 72 sata od rizičnog snošaja uzele pilulu s levonorgestrelom njih 35 ostalo trudno, a među onima koje su uzele pilulu ulipristal 22', iznosi dr. med. Renata Dragun, spec. ginekologije i porodništva.

Za obje pilule nema drugih kontraindikacija osim već postojeće trudnoće, znači one koja se dogodila prije uzimanja tablete. Jer, napominje dr. Dragun, sve relevantne studije u medicinskim časopisima Lancet I Drugs pokazuju da je riječ o pilulama koje odgađaju ovulaciju i sprečavaju začeće, a ne dovode do pobačaja. Ulipristal acetat djeluje ako se primjeni u roku od 120 sati (5 dana) od rizičnog odnosa, a njegova djelotvornost ne opada, nego je trajna tijekom svih 5 dana preživljavanja spermija. Ipak, bolje ju je popiti što prije. Zato se nakon rizičnog odnosa valja što prije javiti ginekologu jer tablete se izdaju na recept, a koštaju oko 200 kuna. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene