Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rak dojke izlječiv pravovremenom hormonskom terapijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od raka dojke, najčešćeg zloćudnog tumora i uzroka smrti od raka u žena, u Hrvatskoj svake godine oboljeva njih 2300, a umire oko 900.

Dr. Jasminka Jakić-Razumović, pročelnica Odjela za kiruršku patologiju na KBC-u Zagreb, ujedno i predsjednica Udruge 'Nada' za pomoć ženama oboljelim od raka dojke, istaknula je tijekom prezentacije i amanjenju rizika ponovne pojave bolesti hormonskim liječenjem, da je rak dojke izlječiv u 90 posto slučajeva ukoliko se rano dijagnosticira. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najzloćudniji tumor Godišnje u Hrvatskoj od raka dojke umire 900 žena Slika nije dostupna Prevencija raka dojke: Otkriveno 464 karcinoma

Upozorila je da su rezultati liječenja te bolesti u Hrvatskoj slabiji nego u svijetu zbog njegova kasnijeg dijagnosticiranja. Stoga je pozvala žene da se odazovu nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke koje je organiziralo Ministarstvo zdravstva.

Napominjući kako su žene malo informirane o liječenju raka dojke te da je sve niža dobna granica žena koje obolijevaju od te bolesti, Jakić-Razumović je rekla da oboljele pacijentice moraju aktivnije krenuti u liječenje svoje bolesti. Naglasila je da su u Hrvatskoj ženama dostupni svi lijekovi kojima se može intervenirati u različitim stadijima bolesti.

Govoreći o rezultatima istraživanja hormonskog liječenja raka dojke, pročelnik Zavoda za internističku onkologiju KBC Zagreb Damir Vrbanec kazao je da se ta vrsta liječenja primjenjuje kod raka dojke koji je osjetljiv na djelovanje hormona.

Vrbanec je naglasio kako su istraživanja pokazala da je pet godina nakon primjene antiestrogena rizik za smrtnost od raka dojke značajan i raste s godinama. Napominjući da primjena aromataznih inhibitora u nastavku liječenja smanjuje rizik za ponovnu pojavu bolesti, pojavu udaljenih metastaza i smrtnost.

Upozorava da velik broj žena oboljelih od raka dojke u Hrvatskoj
nakon pet godina terapije antiestrogenom ne nastavlja terapiju
aromataznim inhibitorom zbog toga što vjeruju da je prestao rizik
ponovne pojave bolesti te nisu dovoljno motivirane za nastavak
hormonalne terapije ili nisu upućene u mogućnosti terapije aromataznim inhibitorom jer ne posjećuju redovno onkologa.

Pacijentica koja je oboljela od raka dojke Petra Levak na tribini u
Novinarskom domu iznijela je svoja pozitivna iskustva u liječenju
bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene