Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici tvrde kako dugo sjedenje mijenja kemijski sastav organizma i može utjecati na to koliko dugo ćemo živjeti.


Zato znanstvenici sve češće upozoravaju kako dugo sjedenje, čak i ako redovito vježbamo, loše utječe na naše zdravlje. Pri tom nije važno gdje sjedimo - u kancelariji, školi, u automobilu ili kod kuće, već je važno koliko sati to traje, prenosi Glas Amerike.

Vezani članci Koronavirus u Češkoj Zdravstveni sustav na granici je svojih kapaciteta: Češki ministar zdravstva zabrinut stanjem u zemlji Slika nije dostupna VIDEO Višesatno sjedenje pred računalom štetno je za vaše zdravlje

>> Ruski ministar: Pušite i pijte za spas države!

Nekoliko studija pokazalo je kako su oni koji dugo sjede skloni debljanju, srčanim bolestima i preranoj smrti. Fiziolog Mark Hamilton ukazuje da pušenje i dugo sjedenje imaju iznenađujuće sličnosti, jer su obje globalne pojave, koje su opasne.

Hamilton i njegovi kolege u Biomedicinskom istraživačkom centru Pennington, u Louisiani, otkrili su da sjedenje deaktivira jednu važnu kemikaliju koja troši masti i da ljudi koji sjede duže od 6 sati dnevno, češće umiru od dijabetesa. Prema jednom istraživanju iz 2004. godine, Amerikanci više od pola života provedu sjedeći, i to na poslu, u automobilu i kod kuće.